Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Embargo
  • 24.11.2020. 07:30
  • Rusija

Putin produžio zabranu uvoza hrane iz EU - ruski potrošači negoduju zbog visokih cijena

Dok se ruski potrošači žale na visoke cijene i lošiju kvalitetu domaće hrane zbog nedostatka konkurencije, Putin je produžio zabranu uvoza hrane iz EU na dodatnih godinu dana.

Foto: Depositphotos/Rateland/Evgenyi
  • 87
  • 78
  • 0

Zabrana uvoza mliječnih proizvoda, mesa, sira, ribe, voća i povrća iz Europske unije u Rusiju prvi put je uvedena u kolovozu 2014. godine, a bila je reakcija na sankcije koje im je Zapad nametnuo nakon sukoba u Ukrajini.

Sada je ruski predsjednik, Vladimir Putin potpisao odgovarajući dekret i produžio zabranu do 31. prosinca 2021. godine.

Ta zemlja, kako piše agrarheute, koristi embargo za obnavljanje vlastite proizvodnje, primjerice u mliječnoj industriji i to kako bi što više smanjili ovisnost o uvozu.

Potrošači se žale na cijene i kvalitetu

Logično, zabrana uvoza utječe na mnoge zemlje koje su uvele sankcije Rusiji, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu i Ukrajinu.

Rusija lani prvi put izvezla više poljoprivrednih proizvoda nego naoružanja

Mnogo robe s embargom, poput sira iz Francuske i Italije, i dalje dolazi na tržište ove zemlje zaobilaznim putovima i krijumčarenjem, a ondašnje su vlasti uništile tone takve hrane.

Istovremeno, kritika dolazi od strane potrošača koji upozoravaju kako je uklanjanje inozemne konkurencije povećalo cijene ruske hrane. Osim toga, kupci se ponekad žale i na lošiju kvalitetu u odnosu na hranu sa zapada. 

Rade na povećanju samodostatnosti

Političari u Moskvi ovu zabranu ocjenjuju velikim uspjehom, smatrajući kako će se time poboljšati samodostatnost te ojačati i pozicija zemlje kao izvoznika poljoprivrednih proizvoda.

Rusija očekuje najveću žetvu pšenice do sada?

Podsjetimo, očekuje se da će žetva pšenice u toj zemlji porasti za najmanje tri milijuna tona. Ove bi godine mogla prikupiti sveukupno 127,5 milijuna tona, što bi bila jedna od najvećih žetvi u zemlji i druga najveća dosad. Od nje je veća samo ona iz 2017. godine kada su požnjeli 135,5 milijuna tona žitarica.

Proizvođači hrane iz Unije ušli su na druga tržišta poput SAD-a i Kine, a Putin je nekoliko puta rekao da će ukinuti protusankcije čim EU okonča kaznene mjere protiv Rusije. Međutim, kraj se i dalje ne nazire.


Tagovi

Rusija Vladimir Putin Embargo Zabrana uvoza Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete