Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije
  • 20.02.2020. 08:00
  • Zlatiborski okrug, Požega

Putem SMS-a obaveštava poljoprivrednike o konkursima i novinama u agraru

Mladi inovator Ilija Mirosavić iz Tabanovića osmislio je platformu sa SMS servisom putem koje će poljoprivrednici iz Požege dobijati informacije o podsticajima koje im nude opština i država, kao i druge novosti iz oblasti ratarstva, voćarstva i stočarstva.

Foto: facebook/Ilija Mirosavić
  • 935
  • 43
  • 0

Poljoprivrednici sa teritorije opštine Požega uskoro će na mobilne telefone dobijati informacije o podsticajima koje im nude lokalna samouprava i država. Osim o olakšicama za nabavku mehanizacije, stoke, sadnica, plastenika i druge opreme, na ovaj način dobijaće i informacije o novinama u ratarstvu, voćarstvu i stočarstvu, a sve zahvaljujući njihovom mladom zemljaku Iliji Mirosaviću i njegovom jedinstvenom projektu u Srbiji.

Stočarstvo iz fotelje

Mladi inovator Ilija Mirosavić (24) rođen je i odrastao u selu Tabanovići, gde se posle srednje škole i fakulteta vratio da živi i radi. Po struci je inženjer elektroenergetike, a platformu sa SMS servisom je osmislio i napravio kako bi, kaže, olakšao život svojima zemljacima. Požeška kotlina je pitoma i u njoj mnogo toga uspeva, ali traži puno rada i odricanja da bi se kasnije uživalo u plodovima. 

"Zbog mnogobrojnih obaveza oko imanja i stoke, narod na selu najčešće nema vremena da prati informacije u vezi sa subvencijama i razne novine u poljoprivredi, a koje bi im mnogo značile. Zato sam i napravio platformu putem koje ću ih obaveštavati  o tome. Sve SMS će biti kratke i jasne sadržine, da bi svi korsinici imali vremena da ih pročitaju. Na isti način ćemo im prezentovati i konkurse koji su obično opširni i teško se u njima snaći. Sadžaj svakog biće skraćen i uprošćen i poljoprivrednicima će u svega par rečenica, jasno i čitljivo, biti objašnjeno šta im treba od dokumentacije", pojašnjava za Agroklub Ilija Mirosavić.

Potrebna podrška Ministarstva

Platforma koju je osmislio za sada je u probnom radu, a za otprilike dve sedmice kada bude u potpunoj funkciji, informacije će stizati na brojeve telefona oko 1.300 poljoprivrednih gazdinstava. Ono što je važno, podaci o korisnicima su zaštićeni i nemoguće ih je zloupotrebti u neku drugu svrhu. U opštini Požega je oko 4.200 restrovanih poljoprivrednih gazdinstva, ali da bi svi oni bili uključeni u sistem potrebno je mnogo više novca i truda.

MPS pomaže mladima prilikom konkurisanja za subvencije

"Novac za ovaj projekat dobio sam od opštine Požega posredstvom Udruženja "Pokret mladih za Požegu", a nadam se da će i Ministarstvo poljoprivrede prepoznati moju ideju i pomoći da i ostala gazdinstva budu implementirana u ovaj servis. Planiram da angažujem tim mladih ljudi, mojih zemljaka, koji će raditi na osmišljavanju inovacija u vezi sa ovom platformom i servisom. Oni bi ujedno i pomagali poljoprivrednicima u pripremanju dokumentacije za udruživanje u zadruge."

U planu i udruživanje

Mladi inovator ima i druge ideje i planove, a sve u želji da olakša sebi i komšijama u plasmanu onoga što uberu na svojim imanjima. Jedna od njih je brend "Plodovi zapadne Srbije", kao i formiranje zemljoradničke zadruge u kojoj bi se prerađivali voće i povrće proizvedeno u Tabanovićima i okolini.

Država treba da ulaže u resurse koji imaju potencijala, to je kod nas zdrava hrana, kaže Ilija

"Od voća koje proizvodim na svom imanju već duže vreme cedim kašaste sokove koji ne sadrže šećer, ali mi je kao pojedincu teško da opstanem na tržištu. Sličan problem imaju i drugi poljoprivrednici u selu, pa bi nam udruživanje u zadrugu i brendiranje proizvoda pomoglo da nađemo kupce u zemlji i inostranstvu. Država bi trebala da ulaže više sredstva u resurse koje imaju potencijala, a kod nas je to zdrava hrana", kaže Ilija. 

"Selo me je othranilo i odškolovalo"

Mada je imao dosta primamljivih ponuda, Ilija Mirosavić ne razmišlja o odlasku iz sela. Lubav prema zavičaju duguje, kaže, dedi Jevremu koji je zasnovao i unapredio porodično domaćinstvo. Mirosavići danas na 12 hektara seju žitarice i krompir i imaju po 50 ari pod malinom i kupinom. Gaje i devet muznih krava, za koje seno kupe sa četiri hektara livada.

"Mene je selo othranilo i odškolovalo. Mislim da je prokletstvo napustiti svoju dedovinu i mesto iz koga si potekao", kaže mladi poljoprivrednik i inovator iz Tabanovića.


Tagovi

Ilija Mirosavić Tabanovići Požega SMS servis Obaveštenje o subvencijama Plodovi Zapadne Srbije


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.