Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PSSS
  • 18.12.2018. 08:15

Put u budućnost - i tradicija i digitalizacija

"Menjajući sebe menjamo one koje savetujemo" poručila je prof. dr Snežana Janković, direktorka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, na Desetom seminaru Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije, ukazujući na značaj praćenja savremenih tokova u poljoprivredi.

Foto: Bigstock / Goodluz
  • 185
  • 6
  • 0

Deseti jubilarni seminar Poljoprivredne savetodavne službe Srbije (PSSS) pod motom "Put u budućnost - i tradicija i digitalizacija", održan je na Zlatiboru u organizaciji Instituta za primenu nauke u poljoprivredi pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U svom uvodnom izlaganju, direktorka Instituta za primenu nauke u poljoprivredi prof. dr Snežana Janković istakla je da je neophodno posmatrati tradicionalne vrednosti kroz aspekt preduzetništva, a naročito ženskog preduzetništva. Jankovićeva ističe da je osnovno sagledati prioritete i kojim putem će se razvijati savetodavstvo u Srbiji, jer, kako je rekla, menjajući sebe, menjamo one koje savetujemo.

Samo zajedničkim radom možemo da rešavamo probleme

Seminaru je, pored eminetnih predavača, prisustvovao i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede. On je u svom uvodnom izlaganju istakao da, imajući iskustva u pomoći koju je Poljoprivredna savetodavna služba pružila lokalnoj samoupravi Obrenovca, sada to vidi u celoj Srbiji, značaj poljoprivrednih savetodavnih službi.

"Mislim da bi bez vas naš poljoprivrednik lutao, jer ste vi produžena ruka, odnosno, prvi na udaru i na usluzi poljoprivredniku", rekao je i dodao da je neophodna kontinuirana saradnja Ministarstva, savetodavnih službi i poljoprivrednih proizvođača: "Mi smo, kao sektor za ruralni razvoj, pokrenuli kampanju obilaska lokalnih samouprava u Srbiji, gde bi vi zajedno sa lokalnim samoupravama bili stub za poljoprivrednike. Samo zajedničkim radom možemo da rešavamo probleme".

Prof. dr Milovan Mitrović, predstavnik SANU, podpredsednik Odbora za selo, napominje da savetodavci u poljoprivredi predstavljaju značajnu kariku u agrarnim i socijalnim reforma srpskog društva i u sprezi sa poljoprivrednim proizvođačima mogu da daju značajni doprinos razvoju celokupnog agrara.

Digitalizacija poljoprivrede

U okviru plenarnih izlaganja, savetodavci Srbije upoznati su sa primenom najsavremenijih tehnologija u poljoprivredi. Kako je istakao prof. dr Vladimir Crnojević, digitalizacija predstavlja jedinstveni integrisani sistem za monitoring poljoprivrede. Primena najsavremenijih tehnologija u poljoprivrednom sektoru neće dovesti samo do povećanja efikasnosti poljoprivredne proizvodnje, smanjenja zagađenja i novčanih ušteda, već će poljoprivredna proizvodnja postati profesionalni izbor za mlađe generacije.

"Digitalizacija poljoprivrede omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti preko mobilnog telefona ili računara, na osnovu podataka sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo stanica", objašnjava Crnojević. Jedan ovakav sistem omogućava poljoprivrednim službama lakšu komunikaciju sa poljoprivrednim proizvođačima, neposredan pristup svim značajnim podacima i konkurentno okruženje sa drugim savetodavcima. Pored osnovnog praćenja poljoprivredne proizvodnje kroz fenofaze razvoja useva u posmatranom mikroklimatu, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost pristupa obrazovnim i konsultatskim službama, direktan pristup tržištu i drugim neophodnim pratećim delatnostima i uslugama kao što su praćenje vremenske prognoze i trendova ili mapiranje zemljišta i dr.

Iskustva Kanade u oblasti poljoprivrednog savetodavstva, sa fokusom na bezbednost hrane, preneo je savetodavcima Srbije samostalni konsultant Boris Berisavljević: "Kao što košarkaši imaju svoj Dom slavnih, tako i kanadska poljoprivreda ima svoj Dom slavnih. Svaki građanin Kanade ima pravo i može da predloži onu osobu za Dom, za koju smatra da je u tekućoj, ili prethodnoj godini ili uprethodnim decenijama doprinela svojim radom razvoju poljoprivrede"

Berisavljević je istakao da u Kanadi postoji Tehnološki institut gde se sakupljaju, obrađuju i na neki način u praksu prevode sve one tehnologije koje se smatraju razvojnim tehnologijama, koje su inicijalne tehnologije i koje pomeraju granicu stvarnog i nestvarnog.

Berisavljević : Nemate pravo da se zaustavite

Berisavljević je poručio savetodavcima Srbije: "Kao što vidite, u poslednjih 100 godina zajedno sa naukom i praksom uspeli smo da dostignemo neke od izuzetnih rezultata, međutim tu se ne stoji i to ide dalje i dalje. Tako da zajedno sa vama, sa stručnim službama poljoprivrede, poljoprivrednici širom sveta imaju šansu da obezbede dovoljno hrane, dovoljno količine hrane i ono što je najvažnije dobre kvalitetne hrane. Kada je reč o stručnim i konsultantskim službama, to su najbrže rastući poslovi na planeti zemlji. Trenutne procene su da ukupna vrednost ovih poslova prevazilazi 500 milijardi američkih dolara. Svakako da je to ogroman novac i na ovom tržištu se nalazite i vi nemate prava da se zaustavite, već morate da se stalno obrazujete i idete dalje, da biste mogli da odgovorite na zahteve koji vas očekuju u budućnosti, a naročito kada je proizvodnja hrane u pitanju".

Tradicija u ženskom preduzetništvu

U okviru seminara priređena je izložba prehrambenih proizvoda "Vredne ruke seoskih žena Srbije", na kojoj su predstavljeni specijaliteti Srbije.

Na plenarnim izlaganjima trećeg dana seminara predstavljen je program podrške MPŠV ženama u poljoprivredi. O mogućnostima organizovanja žena u seoskim sredinama za izradu rukotvorina u cilju afirmacije ženskog preduzetništva govorila je Iva Radić, predstavnica Etno mreže/NALED, koja je istakla značaj udruživanja žena sa sela. Tom prilikom svi su mogli da pogledaju izložbu rukotvorina "Selo kroz dela žena".


Tagovi

Seminar Poljoprivredne savetodavne službe Srbije 2018 10. seminar PSSS Snežana Janković Aleksandar Bogićević Milovan Mitrović Vladimir Crnojević Boris Berisavljević Iva Radić


Autorka

Violeta Petrović Luković

Više [+]

Magistar biotehničkih nauka i savetodavac u poljoprivredi u oblasti voćarstva, vinogradarstva i stočarstva. U poslednje četiri godine bavi se i pisanjem.