Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žepačko polje
  • 12.10.2022. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Žepče

Pušten u rad sistem za navodnjavanje vrijedan više od tri miliona KM

Ukupna površina koju trenutno pokriva sistem za navodnjavanje je 157 hektara, a u to spadaju Žepačko polje, Lupoglav i Radovlje

Foto: Depositphotos/fotokostic (ilustracija)
  • 58
  • 22
  • 0

U Žepču je u ponedjeljak, 10. oktobra, pušten u rad sistem za navodnjavanje vrijedan više od tri miliona maraka. Ova općina je među ukupno 10 njih u Federaciji BiH koja je imala privilegiju dobiti ovakav projekt za razvoj poljoprivrede zbog blizine rijeke Bosne.

Njime je obuhvaćena lijeva strana rijeke Bosne i u potpunosti je opremljena najsavremenijom opremom kojom se može upravljati putem specijalno izrađene aplikacije, sa bilo kojeg mjesta na svijetu.

Navodnjavanje 157 ha

Ukratko, postrojenje se sastoji od crpne stanice, cjevovoda i rezervoara za vodu. Crpna stanica s filter postrojenjem je opremljena s četiri potporne pumpe kapaciteta 80 l/s. Iz nje ide potisni cjevovod do rezervoara u dužini od 2.330 m, kapaciteta 900 m3.

Gravitacionim cjevovodom voda se spušta do polja u dužini od 2.330 m, zatim distributivnom mrežom dalje, ukupne dužine 5.943 m, sa 11 krakova koja su razvedena po poljima sa 66 hidrantskih priključaka, 10 okana sa muljnim ispustom i pet zračnih ventila.

Presjecanjem vrpce sistem za navodnjavanje službeno pušten u rad (Foto: Općina Žepče)

Ukupna površina koju trenutno pokriva sistem za navodnjavanje je 157 hektara, a u to spadaju Žepačko polje, Lupoglav i Radovlje. Poljoprivrednici trenutno mogu koristiti vodu s hidranata i primarne mreže, a budućim projektima općina Žepče će graditi sekundarne mreže.

Projekti stoljeća

"Dva projekta nazivam projektima 21.stoljeća. Prvi od njih je izgradnja fekalnog kolektora sa prečistačem otpadnih voda, koji je pušten u funkciju 2006. godine, a drugi je ovaj projekt, razvoj navodnjavanja u Žepačkim poljima, Lupoglavu i Radovlju", istaknuo je u svom obraćanju općinski načelnik Mato Zovko.

Nakon prezentacije, na terenu kod crpne stanice uz rijeku Bosnu, svečano je presječana vrpca čime je sistem za navodnjavanje službeno pušten u rad. Poljoprivredni proizvođači će zahvaljujući ovom projektu imati bolje i kvalitetnije usjeve, jer voda dolazi iz rijeke Bosne, a potom se putem savremenih filtera pročišćava i stiže do krajnjih korisnika čime je problem navodnjavanja i snabdijevanja vodom riješen dugoročno. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.070.000 KM.


Tagovi

Sistem za navodnjavanje Rijeka Bosna Poljoprivreda Crpne stanice Mato Zovko Žepče


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete