Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjeranje ptica
  • 22.03.2019. 10:30

Ptice pojedoše zasijano sjeme - kako ih otjerati?

Posebno su problematični vrana, gačac, divlji golub i fazan koji, primjerice, dnevno može izvaditi 15 do 20 grama sjemena kukuruza sa njive.

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 2.264
  • 25
  • 1

Ptice su vrlo korisne u bašči i u polju jer čuvaju usjeve od insekata, no isto tako znaju biti prave štetočine u rano proljeće kada iz zemlje vade tek posijano sjeme ili mlade, tek izikle biljke kojima pokidaju vrhove. 

Posebno su problematični vrana, gačac, divlji golub i fazan koji, primjerice, dnevno može izvaditi 15 do 20 grama sjemena kukuruza sa njive. 

Nije mi se jednom dogodilo da mi grašak ne iznikne, ili iznikne tek djelomično jer su sjeme pozobale vrane koje su, usput budi rečeno, vrlo pametne životinje. 

Ptice nikako nemojte ubijati nego ih protjerajte sa usjeva pomoću nekoliko načina. 

Ptice - saveznici i pomoćnici u bašti

U slučaju da se radi o manjim gredicama, na gredicu na koju ste posijali grašak stavite grane drveća. Vranama će u tom slučaju biti teško doći do zemlje, a grašak će u granama, kako bude rastao, naći potporanj

Ptice se neće približiti zemlji ako se nešto na njoj miče ili bljeska pa u tu svrhu postavite strašila s kojih će lepršati trake bijele, žute ili srebrne boje jer ptice ne vole reflektirajuće površine. Trakama možete ograditi gredicu, a još bolje ćete ih otjerati ako koristite stare CD-e. Razvucite špagu preko gredice te na nju objesite CD, na više mjesta i ptice će ostaviti sjeme na miru. 

Pomoć u rješvanju ovoga problema su i plastične boce zapremnine 2 litre. Zarežite ih sa strane kako biste napravili dugačke prozore. Bocu nataknite na štap i postavite u bašču. Okrećući se na vjetru proizvode i zvuk što će otjerati ptice. 

Jedna od mjera je da na ivicama bašče razbacate zrno kukuruza ili kakve druge žitarice što će ptice odvratiti od onoga što je u zemlji. Ponavljajte ovu radnju neko vrijeme, dok ne prođe opasnost za povrće. U nikojem slučaju ne koristite sjeme koje je tretirano otrovnim preparatima jer štete od uginulih ptica, ali i divljači mogu biti ogromne. 

Osim ovih mjera, postoji i repelent za ptice, a kojim se tretira sjeme prije sijanja. Ovakvo sjeme odbija ptice, ali ne smije ostati na površini zemlje jer bi se njime ptice i divljač kojima je ovakvo sjeme kao na pladnju, ipak mogli otrovati. 

Mjere koje će umanjiti štete od ptica su i brzo klijanje i nicanje biljke, a što se jedino može ostvariti dobrom pripremom zemljišta, kratkim rokom sjetve, sjetve na optimalnu dubinu te ujednačenim i brzim nicanjem. 


Tagovi

Tjeranje ptica Trake Strašilo Vrana Klica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]