Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Produktna berza
  • 20.05.2022. 14:30

Pšenica preko 40 dinara za kilogram?

Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 40,20 do 42,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 40,80 din/kg bez PDV-a, što je rast od 1,54 odsto.

Foto: Depositphotoss/jovanjaric
  • 2.377
  • 514
  • 0

U nedelji za nama, primetna je slabija aktivnost učesnika na robnoberzanskom tržištu. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, nastavile su prošlonedeljni trend, te kukuruz i soja i ove nedelje beleže negativan cenovni trend, dok pšenica beleži rast cene. Ukupno je prometovano 3.450 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 152.308.750 dinara.

Već prvi dan ove nedelje na tržištu kukuruza doneo je silazni trend i veću ponudu ove žitarice. Ponude na višim cenovnim nivoima od 33,20 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Početkom nedelje, ugovori na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 32,50 do 33,00 din/kg bez PDV-a. Kukuruz na paritetu CPT luke trgovan je po ceni od 33,60 din/kg bez PDV-a.

Primetna je bila i tražnja za kukuruzom sa povišenim procentom vlage, te su ugovori realizovani u cenovnom rasponu od 32,20 do 32,50 din/kg bez PDV-a. Sredinom nedelje, usled veće aktivnosti na tržištu, dolazi do blagog rasta cene ove žitarice, te se kukuruzom trguje po 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 32,81 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 1,56 odsto.

Cena pšenice polako ulazi u petu deseticu

Za razliku od prethodne nedelje, kada se najviše trgovalo pšenicom, ova nedelja donosi manje aktivnosti na ovom tržištu. Ponude pšenice na samom početku nedelje bile su slabe i na višim cenovnim nivoima od tražnje. Vest da je Indija zabranila izvoz pšenice, usled smanjenja proizvodnje izvazvanog sušom, dovela je do skoka cena na stranim tržištima. Međutim, na domaćem tržištu, došlo je do slabije aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje. Ipak, krajem nedelje dolazi do većeg interesovanja za kupovinom ove žitarice, što je dovelo do novog rasta cene.

Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 40,20 do 42,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 40,80 din/kg bez PDV-a, što je rast od 1,54 odsto. S druge strane, tržište soje beleži veću aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju. Iako je sredinom nedelje došlo do smirivanja tržišta i smanjene tražnje, ali i ponude ove uljarice, krajem nedelje ipak se beleži veća aktivnost učesnika. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 79,00 din/kg bez PDVa, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

Trgovalo se sojom sa i bez obračuna kvaliteta. U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje beleži pad od 1,45 odsto. Ponude uljane repice kretale su se u cenovnom rasponu od 820,00 do 835,00 €/t, dok je tražnja bila na nižem cenovnom nivou od 770,00 do 790,00 €/t.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Izveštaj Produktne berza za period od 16. do 20. maja

Rejting useva američke jare pšenice ispod očekivanja

Kao rezultat kašnjenja setve, cene kukuruz i soje su rasle tokom nedelje u Čikagu. Sa druge strane, nedostatak vode se nastavlja na jugu te zemlje, što su glavna područja proizvodnje ozime pšenice. Setva kukuruza u SAD je značajno napredovala, dostigavši u nedelju 49 odsto. To je i dalje ispod proseka, ali kašnjenje se brzo može nadoknaditi sa boljim vremenskim prilikama. Na berzi u Čikagu, cena kukuruza tokom nedelje nije imala bitnije promene, dok setva napreduje i vremenski uslovi za već posejano se smatraju povoljnim što se tiče vlažnosti i temperature.

Cene pšenice su početkom nedelje u Čikagu dostigle limit rasta, zbog izvozne zabrane uvedene u Indiji. Nedeljni rejting useva pokazuje da je samo 27 odsto ozime pšenice u SAD ocenjeno dobro do odlično, što je dva poena niže od prethodne nedelje. Rejting useva jare pšenice je takođe znatno ispod očekivanja, sa samo 39 odsto. Obilazak useva u Kanzasu doneo je procenu prinosa od 39,5 bušel/ejkr u poređenju sa 59,2 prošle godine, zbog suše poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do novog rasta cene.

Prema Safras & Mercado, očekuje se da Brazil izveze 74,5 miliona tona soje ove godine, u poređenju sa prethodnom procenom od 78 miliona tona. Setva soje u SAD je dostigla 30 odsto, u poređenju sa 12 odsto prethodne nedelje, što je u okviru očekivanja trgovaca. Cene soje u Čikagu beležile su rast usled napredovanja setve kukuruza, te prema tome postoji manja mogućnost prebacivanja setve sa kukuruza na soju. Američka aktivnost prerade soje u aprilu je smanjena 6,6 odsto u odnosu na mart, ali to ipak ostaje 5,9 odsto više nego u aprilu 2021.

Suša ugrožava prinose u Francuskoj

FranceAgriMer je snizio svoj rejting useva ozime pšenice, u Francuskoj, na 82 odsto dobro do odlično, sa prošlonedeljnih 89 odsto. Setva kukuruza u Francuskoj je dostigla 92 odsto. U Francuskoj, i generalno u zapadnoj Evropi, nedostatak vode kombinovan sa nesezonski visokim temperaturama doveo je do strahova od snižavanja prinosa.

EU je do 15. maja izvezla 22,95 miliona tona pšenice, u poređenju sa 23,87 miliona tona prošle sezone do istog datuma. Uvoz kukuruza je dostigao 14,22 miliona tona, u poređenju sa 13,37 miliona tona.


Tagovi

Produktna berza Cena pšenice Cena kukuruza Izvoz pšenice Suša


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Produktna berza A. D.

Bulevar Oslobođenja 5, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 443 413, e-mail: office@proberza.co.rs web: http://www.proberza.co.rs/