Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena pšenice
  • 11.12.2018. 12:15

Pšenica i brašno poskupeli, ali cena hleba neće

Pšenica je od leta do danas poskupela 30%, dok je cena brašna od 28 do 30 dinara po kilogramu.

Foto: Pixabay / FotoshopTofs
  • 121
  • 5
  • 0

Pšenica je od leta do danas poskupela 30% - kilogram umesto 16,50 dinara košta 21,50 dinara. Ipak, ne očekuje se da će poskupeti hleb i peciva, prenose Novosti agencijsku vest. 

Kako je ocenio predsednik Poslovnog udruženja Žita Srbije Vukosav Saković, jedan od razloga za visok rast cene pšenice je taj što se deo domaćih proizvođača uzdržava od prodaje, jer zasejana pšenica za narednu godinu zbog loših uslova još nije nikla, pa je neizvesno koliki će biti rod sledeće godine:

"Drugi razlog za rast cene pšenice je što je za poslednjih pet meseci zbog poskupljenja tog poljoprivrednog proizvoda i na međunarodnom tržištu izvezeno 700.000 tona pšenice i brašno od još 100.000 tona pšenice, što je smanjilo ponudu na domaćemm tržištu".

Izvezena pšenica lošijeg kvaliteta

Iz Srbije je u kratkom roku izvezena pšenica lošijeg kvaliteta, po ceni od oko 148 evra po toni sa troškovima prevoza, ili po 16,20 dinara po kilogramu. Saković smatra da je to visoka cena i tvrdi da je izvoz zbog toga počeo značajno da opada, te da to deluje umirujuće na cene na domaćem tržištu.

"Cene kvalitetne pšenice, koja sada na međunarodnom tržištu košta od 173 evra do 178 evra po toni, nastaviće da rastu, samo ako nastanu veliki problemi u proizvodnji te poljoprivredene kulture na južnoj hemisferi planete, ili nastane šteta na usevima od niskih temperatura na severnoj hemisferi", rekao je Saković, otkrivši da je Srbiji preostao višak od 900.000 tona pšenice za izvoz.

Sledeća promena cene u aprilu

Dodao je da su na kretanje cena na međunarodnom tržištu uticale i tržišne manipulacije da postoji mogućnost da Rusija zbog smanjene proizvodnje planira da uvede ograničenja izvoza pšenice: "Tih problema u proizvodnji i izvozu za sada nema i sledeći rok kada se može očekivati promena cene pšenice je april naredne godine, kada se rade procene roda za tu godinu".

Neće biti promene cene hleba

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je da je brašno pre nekoliko meseci koštalo od 23 do 25 dinara, a sada je od 28 do 30 dinara po kilogramu. Smatra da neće biti poskupljenja hleba i peciva: "Sadašnja cena tih proizvoda trebalo bi da izdrži skok cene brašna, pod uslovom da brašno ne poskupljuje dalje".

Srbija brašno uglavnom izvozi na Kosmet (do uvođenja taksi od 100%) i u zemlje u okruženju: Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pšenica Brašno Hleb Cene Vukosav Saković Zoran Pralica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]