Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktor na metan
  • 12.03.2021. 18:00

Prvi traktori na metan uskoro spremni za isporuku

Naručitelji su pretežno iz Velike Britanije, ali i europskih zemalja u kojima je uznapredovala proizvodnja bioplina - Njemačke, Francuske, Italije i zemalja Beneluksa.

Foto: YouTube/screenshot
  • 122
  • 125
  • 0

New Holland nastavlja s proizvodnjom klimatski održivog traktora. Kako su priopćili iz ove tvrtke, dorađuju svoj T6 model koji ima pogon na metan kako bi mogli krenuti s tvorničkom proizvodnjom i isporukom tržište. Naručitelji su pretežno iz Velike Britanije, ali i europskih zemalja u kojima je uznapredovala proizvodnja bioplina. To su Njemačka, Francuska, Italija i zemlje Beneluksa.

Inače, ovaj je tip traktora predstavljen prije dvije godine na sajmu Agritechnica, gdje je zainteresirao mnoge. Cilj ove tvrtke je tijekom 2021. godine učiniti ga potpuno komercijalno dostupnim.

A kako funkcionira? Kao gorivo za njegovo se pokretanje može koristiti otpad iz poljoprivredne proizvodnje. "U odnosu na dizel, takvo gorivo stvara manju emisiju ugljikovog dioksida i dušikovog oksida", poručuju talijanski proizvođači.

Ugljično neutralna poljoprivreda?

Njihov novi traktor se na prvi pogled ne razlikuje od onih koji su već na tržištu, ali njegov pogonski agregat je drugačiji u odnosu na uobičajene dizelske motore. Ispitivanja na terenu su u završnoj fazi, a isporuke naručiteljima se očekuje uskoro.

Ističu da su razvili energetski neovisan model čineći zatvoreni krug između poljoprivredne proizvodnje i stvaranja energije, što poljoprivredu može učiniti ugljično neutralnom. Osim kupcima u Europi, stroj će biti na raspolaganju i tržištima diljem svijeta.

Ova tvrtka surađuje i s poznatim talijanskim proizvođačem Barolo vina, vinarijom Fontanafredda u čijim će ekološkim vinogradima testirati traktor na biometan, što će, nadaju se, za rezultat imati proizvodnju vina bez ugljika. Taj je stroj izveden iz standardnog modela TK kojeg pokreće novi FPT Industrial F28 motor, koji je 2020. odnio nagradu Dizelaša godine, a daje jednake performanse bilo da ga pogoni dizel ili prirodni plin u hibridnom modu rada. 

Kako izgleda traktor na metan pogledajte u videu:


Tagovi

Traktor New Holland Metan Bioplin Zaštita klime


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete