Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 04.01.2018. 11:55

Provedeno 50.000 inspekcijskih nadzora, padale i kaznene prijave

Ministarstvo poljoprivrede provodi šest vrsta inspekcijskih nadzora. Što su inspektori utvrdili u 2017. godini?

Foto: Bigstockphoto/alexraths
  • 639
  • 27
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u 2017. godini provelo je 50.000 inspekcijskih nadzora, navodi se u priopćenju. Ministarstvo, dodaju, provodi šest vrsta inspekcija, to su: veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna, ribarska, šumarska i lovna inspekcija. Inspekcija lani nije nedostajalo, a podignuti su i mnogi optužni prijedlozi pa i kaznene prijave. Što su utvrdile inspekcije?

Veterinarska inspekcija provjeravala je zdravstvenu ispravnost, higijenu i sigurnost hrane (na razini primarne proizvodnje) i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla: od farmi i proizvodnje mesa preko prerade mesa do maloprodaje. U 2017. godini obavila je 14.468 inspekcijskih nadzora, donijela je 5.023 rješenja za otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 757 optužnih prijedloga te 6 kaznenih prijava.

Na 7 graničnih veterinarskih postaja provedeni su pregledi pri unosu na područje Europske unije za: 319 pošiljaka živih životinja, 6.401 pošiljku proizvoda životinjskog podrijetla, više od 5.000 pošiljaka hrane za životinje neživotinjskog podrijetla,obavila preko 800 inspekcijskih pregleda radi zaštite dobrobiti životinja tijekom prijevoza. Inspekcija je zabranila unos na područje Europske unije 26 pošiljaka proizvoda životinjskog podrijetla i 4 pošiljke živih životinja.

Nesukladnost s tržišnim standardima voća i povrća

Poljoprivredna inspekcija izvršila je više od 17.000 inspekcijskih nadzora u 2017. godini. Provjeravali su možebitnu prisutnost GMO, a uzorkovan je i sjemenski materijal sjemena stavljenog na tržište RH. Proveden je nadzor kakvoće i označavanja NPK mineralnih gnojiva kod proizvođača, uvoznika i u prometu kao i sredstava za zaštitu bilja i pravilne primjene istih.

Merkantilni kukuruz testiran je na prisutnost mikotoksina, a salate, špinat i luk na prisutnost nitrata. Inspekcije su provele i monitoring ostataka pesticida u hrani te ekološku proizvodnju. Kontrolirali su se i korisnici državnog poljoprivrednog zemljišta, korisnici potpora i korisnici mjera uređenja tržišta poljoprivrednih kao i pčelari, vinogradari te uvoznici vina i jakih alkoholnih pića. Iz područja hrane, kontrolirani su standardi voća i povrća, obavljeni su nadzori trgovaca voćem i povrćem, pekari, uzorkovano je meso, jaja, šunka, jestivo ulje, maslinovo ulje i masti, med, mineralne, izvorske i stolne vode, proizvodi zaštićenih oznaka, mlijeko, mliječni proizvodi i sir, tjestenina, pureće i pileće meso u posebnom nadzoru, ostali mesni proizvodi i prerađevine, voćni sokovi.

Doneseno je 1.747 prvostupanjskih rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti. Inspektori su podnijeli 649 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima i 52 prekršajna naloga.

Zadaća fitosanitarne inspekcije je sprječavanje unošenja i širenja organizama štetnih za bilje. U 2017. je obavljeno više od 12.000 pregleda iz područja biljnog zdravstva, a nadzor se provodio tijekom proizvodnje bilja, pri uvozu bilja, njegovu premještanju na zajedničkom tržištu Europske unije, kao i pri izvozu bilja. Kad se tijekom pregleda bilja ili laboratorijskom analizom otkrila zaraza štetnim organizmom ili utvrdilo neudovoljavanje fitosanitarnim zahtjevima, inspektori su naredili preventivne mjere poput suzbijanja štetnih organizama, zabrane uvoza i vraćanja pošiljaka u zemlju izvoznicu, a nerijetko i uništavanja zaraženoga bilja.

Uzeto je 1.276 uzoraka za laboratorijsku analizu, od čega je u 235 uzoraka utvrđena zaraza štetnim organizmima (npr. zlatna žutica vinove loze, azijska strizibuba, crvena palmina pipa, krumpirove cistolike nematode). Na graničnim prijelazima RH prekontrolirano je oko 1.200 pošiljaka voća i povrća, a nesukladnost s tržišnim standardima utvrđena je u 103 slučaja.

Više novca za inspekcijske poslove

Ribarska inspekcija izvršila je tijekom 2017. godine više od 3.000 inspekcijskih nadzora pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju rekreacijski, sportski i gospodarski ribolov na moru i na slatkim vodama. Provedene su kontrole iskrcajnih mjesta, prve prodaje i sljedivosti proizvoda ribarstva, a posebno intenzivno su provedene kontrole ulova vrsta pod kvotama (tuna i iglun) te uzgajališta tuna. Uzorkovani su proizvodi ribarstva i provedene DNK analize kako bi se utvrdilo odgovara li proizvod onome što piše na deklaraciji.

Provedene su i kontrole korištenja potpora u ribarstvu i akvakulturi, kontrole prometa proizvoda ribarstva te distributera rekreacijskih i sportskih dozvola. U sklopu provedenih nadzora, doneseno je ukupno 45 rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, podneseno je 17 optužnih prijedloga, 803 prekršajna naloga te 2 kaznene prijave.

Šumarska inspekcija nadzire gospodarenje šumama i kontrolira izvršenje smjernica gospodarenja šumama u vlasništvu Republike Hrvatske kao i u privatnom vlasništvu s ciljem održanja biološke raznolikosti te osiguranja gospodarenja na načelima gospodarske održivosti i ekološke prihvatljivosti. Šumarska inspekcija obavila je 2.317 inspekcijskih nadzora gospodarenja šumama, biološke obnove šuma, prometa drveta, izvršenja šumskogospodarskih planova, bespravnih sječa, uspostave šumskog reda, doznake stabala, unosa šumskog reprodukcijskog materijala, rasadničarske proizvodnje, te kontrole proizvodnje božićnih drvaca. Isto tako, šumarska inspekcija je provodila mjere sprječavanja širenja i suzbijanje štetnih organizma: osmerozubi smrekov pisar i hrastova mrežasta stjenica.

Lovna inspekcija provodi nadzore izvršenja smjernica gospodarenja lovištima i divljači u svrhu zaštite i očuvanja biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore. Lovna inspekcija u 2017. godini obavila je 1.113 inspekcijskih nadzora gospodarenja lovištima i divljači te kontrole lova. Šumarska i lovna inspekcija donijela je ukupno 157 rješenja kojima je naređeno otklanjanje raznih nepravilnosti, podnijela 673 optužna prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima te 8 kaznenih prijava nadležnim državnim odvjetništvima.

"Naše inspekcije su stalno na terenu, kontrole se nastavljaju, a u proračunu za ovu godinu osigurali smo 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove Ministarstva poljoprivrede", navodi se izjava ministra Tomislava Tolušića.

Inače, dodaju, inspekcijski nadzori se provode planski, prema analizi rizika ali i po prijavama građana koje Ministarstvo zaprimi. Više od polovice svih zaposlenika Ministarstva poljoprivrede čine inspektori, a u prošloj su godini ukupno obavili gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora.

Foto: Bigstockphoto/alexraths


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Inspekcija Ministarstvo poljoprivrede 2017


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/