Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba glifosata
  • 12.05.2022. 18:00

Prolongirana procjena glifosata do sredine 2023. - i šta sad?

Agencije oklijevaju da daju konačnu odluku, a pitanje produženja upotrebe je podiglo pravu buru

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 91
  • 30
  • 0

Agencija EU za hemikalije (ECHA) i Agencija za sigurnost hrane (EFSA) koje procjenjuju potencijalne zdravstvene i ekološke rizike povezane s kontroverznim glifosatom prolongirale su navedene procjene tek za sredinu 2023. godine. Razlog je, piše Euroactiv, veliko interesovanje javnosti, no ono što sve zbunjuje je to da trenutno odobrenje za ovaj herbicid istječe do decembra ove godine.

Procjena je trebala biti završena, međutim agencije su izvijestile da neće moći zaključiti posao prije jula sljedeće godine. Očekivanja su da će Evropska komisija predložiti privremeno produženje odobrenja kako bi se premostio pravni vakum. Do ovoga može doći ako u međuvremeno ne budu pronađeni hitni dokazi o ozbiljnom riziku.

Stella Kyriakides, povjerenica EU za zdravstvo, je u saopštenju izrazila svoju zabrinutost zbog odgađanja procjene.

3.000 stranica

Grupa za procjenu glifosata, koju čine Francuska, Mađarska, Holandija i Švedska, izradile su izvještaj, a EFSA i ECHA su zatim pozvale putem javnih konsultacija da zainteresovani daju komentare na dokument. Odaziv je bio visok. Veliki broj komentara i dodatne informacije koje su dostavili stručnjaci i sudionici predstavljaju fajl od otprilike 3.000 stranica.

EFSA se pravda da je kašnjenje povezano s činjenicom da su dobili previše naučnih podataka nego što je uobičajeno za takve procjene. Revidirani izvještaj biće dostavljen do kraja septembra, a zatim pokrenut proces recenzije.

Veliki sukobi

Pitanje produženja upotrebe glifosata je podiglo pravu buru. Na jednoj strani su proizvođači hemijskih sredstava, a s druge veliki broj organizacija, građanskih inicijativa i stručnjaka. Strane su polarizovane, a obje su dostavile naučne dokaze o njegovu djelovanju.

Očekuje se i privremeno produženje (Foto: Depositphoto/nehruresen)

Evropske agencije su ranije zaključile da nema dokaza koji bi povezivali upotrebu glifosata s povećanim rizikom od raka kod ljudi što je naišlo na oštru kritiku oponenata. Aktivisti ističu da su studije naručene od strane industrije i da se ignorišu dugotrajni zdravstveni i ekološki rizici. Obe strane su negodovale na odlaganje procjene.

Koja su alternativna rješenja umjesto primjene glifosata?

Glyphosate Renewal Group, grupa agrohemijskih kompanija koje zajedno podnose zahtjev za ponovno odobrenje, je u saopštenju navela da prepoznaje da se radi o standardnoj praksi EU regulatornih tijela i pozvali na ubrzanje procesa.

S druge strane su protivnici upotrebe ovog hemijskog sredstva, jedan od njih je i Martin Dermine, službenik za politiku Pesticide Action Network Europe. "Danas postoji dovoljno dokaza u naučnoj literaturi koji ukazuju na toksičnost glifosata kako po zdravlje građana tako i po životnu sredinu", poručio je. 

Do ponovnog odobrenja dovele su studije koje su dugo bile tajna. Otkrivene su tek poslije odluke Evropskog suda pravde. Aktivisti su prozvali ove studije naručenim od industrije i označili ih kao nepouzdane. Nezavisne studije su pokazale da se radi o genotoksičnoj materiji. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) je glifosat klasifikovala kao vjerovatno kancerogen za ljude.

Odlaganjem donošenja odluke očigledno je da agencije kupuju vrijeme.


Tagovi

Glifosat Pesticidi Odobrenje pesticida ECHA EFSA


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete