Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajednička poljoprivredna politika
  • 26.07.2015. 15:30

Proizvođači organizirano odlučuju o greening-u!

Dok GMO usjevi u EU čekaju presudu, organizacije proizvođača odlučile su se aktivno uključiti u proces pojednostavljenja mjere ozelenjavanja.

  • 241
  • 30
  • 0

Pojednostavljenje politike ozelenjavanja, kao i jednostavnija pravila za europske proizvođače, očekuju se uskoro, kako su se sada zahuktali razgovori u Bruxellesu. Naime, organizacije proizvođača odlučile su se aktivno uključiti u proces odlučivanja kako bi dale svoj doprinos pravilima koja će direktno utjecati na njihovu budućnost.

Zabrinutost raste na slobodnom tržištu oko donošenja klauzule koja bi dopustila nacionalnu zabranu GMO-a u zemljama EU.

Pojednostavljenje ozelenjavanja

Organizacije poljoprivrednih proizvođača iz šest EU zemalja, uključujući Veliku Britaniju, sastale su se kako bi pomogle u pojednostavljenju pravila ozelenjavanja Zajedničke poljoprivredne politike koja su postavljena od strane EU komisije. Postoji 10 specifičnih zahtjeva kako bi se riješili problemi primjene zelene politike, uključujući reviziju definicije trajnih travnjaka te boljih kontrola sustava Cross compliance koji direktno povezuje izravna plaćanja i usklađenost farmera prema standardima zaštite okoliša, sigurnosti hrane, dobrobiti životinja te održavanja poljoprivrednog zemljišta.

Nacionalna zabrana GMO odbijena?

Članovi EU parlamenta izgledaju spremno da odbiju kontroverznu klauzulu EU komisije koja bi mogla dopustiti nacionalnu zabranu GMO hrane i stočnog hranjiva. Glavna prepreka je ta da bi to moglo kompromitirati EU slobodno tržište. Zabrinutost raste i u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Tagovi

ZPP Ozelenjavanje Trajni travnjaci GMO Nacionalna zabrana Izravna plaćanja Zelena politika Bruxelles Europska komisija Kaluzula Proces odlučivanja Organizacije proizvođača Aktivna politika Zajednička poljoprivredna politika CAP Reforma


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]