Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Program mera
  • 09.04.2020. 10:00

Program mera pomoći agraru: krediti i podrška za mlekare i povrtare

To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari, napomenuo je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 931
  • 45
  • 0

Zbog navoda da se u paketu ekonomskih mera ne spominje poljoprivreda, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da će država obezbediti kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva, ali i sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu.

Ako nema odgovora na zahtev o dozvoli kretanja, znači da je niste ni dobili?

"Dogovorili smo da ćemo imati kreditnu podršku za tekuću likvidnost za poljoprivredna gazdinstva, koja će ići preko Uprave za agrarna plaćanja. To će biti subvencionisani krediti koji će ići u većem obimu. S druge strane imaćemo sektorsku podršku za one aktivnosti koje su naročito bile izložene u prethodnih mesec dana problemima na tržištu, pre svega mislim na male mlekare, na one koji su bili povezani sa zelenim pijacama, najčešće su to rani povrtari", napomenuo je Nedimović.

Od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ističe, postoji bar 70.000 koji su ili preduzetnici ili pravna lica i koji će moći da računaju i na ovaj drugi segment mera.

Zabrana kretanja i poljoprivreda ne idu zajedno?

Dalje dodaje da ograničenje kretanja i radovi u polju nikako ne idu zajedno. Neće stići ništa da urade ako u 13 ili 15 sati moraju da se povuku sa njive. Zato napominje da je i ovih dana je postojala maksimalna tolerancija da ako se zatekne neko na njivi da ne trpi posledicu zbog toga.

Nedimović uverava da poljoprivrednici koji prekrše policijski čas neće biti kažnjeni?

"Mi se nalazimo u jeku setve kukuruza, u jeku setve suncokreta, šećerna repa je pri kraju. Moramo da posejemo milion hektara kukuruza. Svega imamo dovoljno, semena, nafte, ljudi su orni. U pet sati ujutru su svi na njivama", naglasio je Nedimović, sa zaključkom sa su poljoprivredni proizvođači disciplinovani.

Podsećamo, od početka uvođenja vanrednog stanja mnogi poljoprivrednici su negodovali zbog zabrane kretanja, kako neće moći da obave setvu na vreme. Kako kaže dr Goran Bekavac sa Novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstv, ne bi bilo poželjno da se setva odlaže, jer bi to moglo da se odrazi na 'vidljivo sniženje prinosa' i napominje da se moraju uložiti maksimalni napori kako bismo, setvu obavili što bolje i tako obezbedili prehrambenu sigurnost.

Sa Al Dahrom dogovoren otkup stoke

Ministar poljoprivrede kaže da će se na policama u domaćim marketima naći jagnjetina iz Srbije i da 'priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond' nemaju osnovu jer 'imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo'. 

Valjevo: Pad broja stoke, povoljni uslovi jedino za ovčarstvo

"Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko 'Al dahre' otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću", kazao je Nedimović.

Elektronske pijace Srbije samo deo rešenja?

Budući da su i povrtari u problemu, jer stiže rano povrće a pijace ne rade, ministar napomnje da tu najviše ima posla sa ljudima iz leskovačkog kraja, i tamo oko Žitorađe, jer tamo ima dosta plastenika, kao i u Slancima i okolnim mestima.

"Pokrenućemo elektronsku platformu "Elektronske pijace Srbije", ali ona će da reši jedan deo problema. Uvezali smo velike trgovinske lance da kupuju sa prostora plasteničke proizvodnje, uvezali ljude sa terena."

Poljoprivrednici počeli sami da plasiraju svoje proizvode putem interneta

Kako smo ranije pisali, poljoprivrednici su se već sami organizovali u plasmanu svojih proizvoda, od voća, povrća, mleka, sira, do prodaje pilića, svinja i druge žive stoke. Prodaja preko društvenih mreža, za sada, dala je najviše efekta. 


Tagovi

Program mera pomoći Poljoprivreda Srbije Branislav Nedimović Elektronske pijace Srbije Otkup jagnjadi Al Dahra Kreditna podrška


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...