Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 14.04.2022. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf

Prof. dr. Nezir Tanović: Svi u proizvodnju, obradite svaki komad zemlje

Neravnomjerna raspodjela poticaja, dovela je do drastično smanjene proizvodnje sjemenskog krompira, te sjemena žitarica u odnosu na prethodne godine

Foto: Naila Čaušević
  • 812
  • 191
  • 0

Ključno rješenje problema domaćih proizvođača u Bosni i Hercegovini bilo bi stvaranje kantonalnih robnih rezervi koje bi davale avans i garantovale siguran otkup po tržišnim cijenama, smatra prof. dr. Nezir Tanović sa Agromediteranskog fakulteta u Mostaru. 

Obraćajući se na okruglom stolu Razvoj ekonomije na ruralnom prostoru-uloga žene u biznisu, održanom jučer, 13. aprila, u sklopu manifestacije "Dani organske proizvodnje" u Gornjem Vakufu-Uskoplju, on je pozvao da se ove godine obradi svaki slobodan komad zemlje. 

"Trebamo forsirati domaću proizvodnju, smatram da će ove godine biti posebno traženi i da ničiji proizvod neće ostati neprodan. Koliko god mali komadić zemlje da imate, zasadite sebi kako bi u ovoj krizi ostali što manje oštećeni. Svi u proizvodnju, koliko god je to moguće", poručio je profesor Tanović.

Manje sjemenskog krompira

Okrugli sto otvorio je Sejad Herceg, nekadašnji predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH, a sadašnji predsjednik klastera II i menadžer na programu PCU kojeg implementira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u 15 općina. Razgovaralo se o važnosti biljne i organske proizvodnje, problemima sa kojima se susreću proizvođači voća i povrća te načinima na koje te probleme preduhitriti i riješiti.

Proizvođačima ponuđeno besplatno savjetovanje

Neravnomjerna raspodjela poticaja, prema mišljenju dr. sc. Omera Kurtovića, direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu, dovela je do drastično smanjene proizvodnje sjemenskog krompira, te sjemena žitarica u odnosu na prethodne godine. Za sve proizvođače povrća u zaštićenom prostoru sa područja ove općine je ponudio i besplatno predavanje kako bi ih usmjerio i posavjetovao da što spremniji uđu u nadolazeću sezonu.

Ispred Federalnog zavoda za agropedologiju obratio se Ahmedin Salčinović, koji je posebno ukazao na važnost analize zemljišta, kako bismo znali šta je to što našim biljkama  nedostaje.

Brojni izlagači

Na sajamskom dijelu mogli su se vidjeti proizvodi iz različitih branši, od pčelinjih, suhomesnatih, krznenih, tekstilnih te od ljekovitog bilja. Proizvođači su uglavnom zadovoljni posjećenošću i prodajom, i nadaju se da će ostvariti dobru prodaju.

Sajamske cijene pristupačne za posjetioce

Sa sortama jagode Regina iz Gračanice su stigli predstavnici rasadnika "Duga". Ove puzavice su, navode, pogodne za uzgoj u cijevima i buradima, a izložene su i kraljevske ruže-stablašice, tri godine stare. Prvi put su na sajmu i ističu kako im je prvobitni cilj promocija.  

Sajmovi dobro dođu i izlagačima i kupcima, jer su cijene prilagođene, obično su niže nego u klasičnoj kupovini.

"Ja sam snizio sve svoje čajeve i mehleme na 10 KM, dok ih inače prodajem skuplje", kaže Semir Bulić, proizvođač različitih mješavina čajeva, mehlema, masti, biljnih kapi i drugih proizvoda na bazi ljekovitog bilja.

"Mi svake godine učestvujemo na ovoj manifestaciji, i veoma smo zadovoljni organizacijom. Iako je pandemija utjecala na održavanje sajmova, mi nismo osjetili posljedice, s obzirom na to da su pčelinji proizvodi bili još traženiji u tom periodu", kaže Ermin Delić, vlasnik brenda "Zlatne kapi" iz Zenice.


Fotoprilog


Tagovi

Gornji Vakuf- Uskoplje Dani organske proizvodnje Sejad Herceg Dr. Nezir Tanović Dr. Omer Kurtović Ahmedin Salčinović Ermin Delić Semir Bulić


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete