Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održana prezentacija
  • 08.04.2022. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Primjena drona u zaštiti voćaka i vinove loze

Prednosti ovakve tehnologije u odnosu na klasični način aplikacije pesticida su velike. Za zaštitu jednog ha vinograda, ovom tehnologijom, potrebno je svega 10 litara pripravka i desetak minuta vremena

Foto: APTF
  • 130
  • 6
  • 0

Mađarska kompanija MouldTech Systems održala je jučer na posjedu Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Rodoču, prezentaciju primjene drona u zaštiti voćaka i vinove loze od uzročnika biljnih bolesti, štetnika i korova.

Naime, radi se o novoj tehnologija koja se već koristi u mnogim segmentima poljoprivredne proizvodnje, posebno u zaštiti bilja. Prednosti ovakve tehnologije u odnosu na klasični način aplikacije pesticida su velike. Primjerice za zaštitu jednog ha vinograda, ovom tehnologijom, potrebno je svega 10 litara pripravka i desetak minuta vremena koliko traje aplikacija. 

Titl

Prezentacija je održana nakon potpisivanja ugovora o partnerstvu, 5. aprila, između Sveučilišta u Mostaru i ove mađarske kompanije koja se bavi prodajom inženjerskih i proizvodnih kapaciteta te pruža inženjerske usluge, izradu prototipa i serijsku proizvodnju gotovih proizvoda. Sporazum je potpisan u okviru Međunarodnoga sajma gospodarstva, na kojem je zemlja partner Republika Mađarska.

Kako je navedeno na stranici Sveučilišta, cilj je izraziti spremnost obje strane u saradnji kako bi se omogućili novi koraci naprijed u tehnologiji i razmjeni znanja u područjima umjetne inteligencije, tehnologije drona, meteorologije i preciznih vremenskih prognoza. Memorandum se, također, odnosi i na Lean Farming i srodne poljoprivredne kompetencije kao i studentski projekt Formula.

Samoj demonstraciji prisustvovali su studenti i nastavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta te prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof.dr.sc. Zdenko Klepić.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Dron Pesticidi Mostar Sveučilište u Mostaru Voćnjak Vinova loza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas