Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 13.01.2023. 15:00

Priliv ukrajinskih žitarica je velik - EK tvrdi da radi na rješenju

Zbog žitarica koje iz Ukrajine dolaze putevima solidarnosti, najviše su oštećeni poljoprivrednici u pograničnim regijama susjednih zemalja

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 147
  • 30
  • 0

"Molim vas, odnesite ove proizvode u Afriku gdje im stvarno trebaju", stoji u poruci rumunskog poljoprivrednika, a koju je pročitao zastupnik te zemlje u Evropskom parlamentu, Daniel Buda opisavši stanje u kojem su se našli njegovi sunarodnjaci. Kaže, ondje su proizvođačke cijene kukuruza pale daleko ispod troškova proizvodnje, što je navelo poljoprivrednika da ne požnje 200 hektara ovog usjeva. "Prepustit ću to divljim životinjama jer se žetva ne isplati", objasnio je u poruci. 

Ovo je samo jedna od rekacija koje dolaze iz Rumunije, ali i Poljske, a vezane su uz ukrajinske žitarice koje, umjesto da budu transportirane u zemlje gdje je najviša potreba, ostaju u susjednim državama i ruše cijenu domaćoj robi, navodi Euractiv.  

Putem solidarnosti do bankrota? 

Naime, krajem maja 2022. dok je još uvijek bilo nemoguće prevoziti robu preko crnomorskih luka, pokrenut je takozvani put solidarnosti, kako bi se pomoglo Ukrajini u izvozu poljoprivrednih proizvoda željezničkim, cestovnim i riječnim prometom. 

Ova se odluka pokazala uspješnom jer je, primjerice, u decembru na taj način izvezeno 3 miliona tona žitarica. "Niko nije predvidio ovaj nivo uspjeha kada su pokrenuti putevi solidarnosti, ali to ima svoju cijenu u smislu poremećaja na tržištu u susjednim zemljama", izjavio je Michael Scannell, zamjenik glavnog direktora za poljoprivredu i ruralni razvoj u EK, tokom sastanka Odbora za poljoprivredu Evropskog parlamenta ove sedmice. 

Umjesto da su samo transportirane preko susjednih zemalja do EU i globalnog tržišta, velike količine žitarica su "zaglavile" u pograničnim regijama te istisnule lokalne proizvođače, isticali su tamošnji poljoprivrednici. Tako su u septemrbu rumunski ratari upozorili da ih priliv ukrajinskih žitarica gura blizu bankrota.

Krajem decembra su reagirali i Poljaci koji naglašavaju da je tržište prezasićeno što je posljedično smanjilo otkupne cijene. Sve je tada komentirao i Janusz Wojciechowski, povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu. 

Nekontrolisani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Wojciechowski zaprijetio?

EK je za to vrijeme negirala nepovoljan utjecaj na tržište. Ipak, Scannell je u svom obraćanju priznao da se problem treba riješiti, a tvrdi i da Komisija jako vodi računa o tome.

EK puno ulaže, ali u šta? 

Kaže da je potrebna bolja logistika, odnosno veze cestovnog, željezničkog i riječnog saobraćaja, ali i bolji skladišni kapaciteti u navedenim zemljama.

"U tom se pogledu mnogo ulaže", naglasio je, ali nije precizirao niti iznos niti vremenski okvir kao što nije otkrio odakle dolaze takva ulaganja - iz EU, nacionalnih ili privatnih fondova.

Za to vrijeme, poljoprivrednici poput onoga s početka priče čekaju rješenje, komentirao je Buda i optužio Komisiju da samo donosi zaključke umjesto da poduzima mjere.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Poremećaji na tržištu Cijene žitarica Putevi solidarnosti Michael Scannell Daniel Buda Bankrot


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete