Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosti iz Ministarstva
  • 29.07.2016. 15:00

Pri kraju Zakon o zaštiti proizvođača!

"To je zakon koji bi trebao urediti odnose između poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, trgovaca. Mi nećemo u tome nikoga favorizirati", govori Romić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
  • 2.898
  • 380
  • 0

"To je zakon koji bi trebao urediti odnose između poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, trgovaca. Želimo cijeli lanac regulirati kako bi onaj tko je u ovom trenutku najosjetljiviji, a to je definitivno poljoprivredni proizvođač, bio na neki način u istom pravnom položaju kao i drugi sudionici lanca. Zakon provodimo kraju, vode se ozbiljne rasprave o njegovom završetku", rekao je ministar Davor Romić.

U Ministarstvu poljoprivrede intenzivno se radi na nacrtu zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, ekskluzivno je za Agroklub izjavio ministar poljoprivrede Davor Romić. Agroklub je nedavno pisao kako nijedna hrvatska Vlada više od dvije godine od našeg ulaska u EU ne koristi instrumente i alate koji su joj na raspolaganju kako bi uredila tržište poljoprivrednih proizvoda.

Uredbu koja štiti proizvođača Vlada ne priznaje!

Naime Europski parlament i Vijeće su još u prosincu 2013. godine donijeli uredbu 1308 o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda kojom su regulirani međusobni odnosi između proizvođača i otkupljivača. Država članica sama odlučuje hoće li navedenu uredbu staviti u praksu. Izgleda kako se nakon godina stajanja nešto konačno pomaknulo s mrtve točke.

Pomak s mrtve točke

Ministar Romić je još na predstavljanju svog tima kazao kako je jedan od njegovih ciljeva uvođenje reda na tržištu. Iako se sada nalazi u ulozi tehničkog ministra, kaže kako se na ovom zakonu intenzivno radni.

"To je zakon koji bi trebao urediti odnose između poljoprivrednih proizvođača, prerađivača, trgovaca. Mi nećemo u tome nikoga favorizirati. Želimo cijeli lanac regulirati kako bi onaj tko je u ovom trenutku najosjetljiviji, a to je definitivno poljoprivredni proizvođač, bio na neki način u istom pravnom položaju kao i drugi sudionici lanca. Zakon provodimo kraju, vode se ozbiljne rasprave o njegovom završetku", rekao je Romić.

Zakon je pri kraju, kako kaže ministar Romić, ali pitanje je hoće li on stupiti ikada na snagu. Odluku o tome donijeti će novi saziv Hrvatskoga sabora nakon izbora u rujnu. Ovu situaciju komenirao je i Romić.

"Sabor je raspušten, nijedan zakon se ne može donijeti. Međutim mi aktivno radimo svoj posao. Moja plaća je za hrvatske prilike velika i ja svoj posao moram odraditi korektno do kraja te ću raditi sve ono što sam zacrtao. Hoće li zakon na kraju biti usvojen, tko će ga donijeti, to pustimo građanima da odluče", kaže Romić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL


Tagovi

Zaštita proizvođača Tržište poljoprivrednih proizvoda


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]