Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja hrane
  • 03.09.2013.

Prekretnica za mnoge proizvođače hrane

Baš kao i kazaljke na pokvarenom satu, stalo je hrvatsko gospodarstvo.

Foto: RGBStock.com
  • 366
  • 33
  • 0

Pad hrvatskog gospodarstva itekako osjećaju oni koji su dosad nekako i živjeli od svoje proizvodnje, a to su proizvođači hrane. Sve im je teže prodati i naplatiti svoje proizvode jer je kupovna moć hrvatskih građana sve slabija - požalili su se za Novu TV na virovitičkom Agroexpo-u.

Naime, krizu osjećaju i veliki i mali proizvođači hrane. Unatoč slaboj kupovnoj moći, građani su još uvijek bolji platiše nego veliki otkupljivači i trgovački lanci.

"Rokovi plaćanja u tim centrima su 60 dana, a to je minimum, dođe i do 90, zato što centri koji od njih otkupljuju njima ne plate na vrijeme. Inače se baziramo samo na prodaju na tržnici, jer tu se odmah dobije, vrati se uloženi novac", kaže proizvođač voća, povrća i cvijeća Dinko Abramović.

Zbog sigurnije naplate ovi su proizvođači odlučili ostati mali iako imaju potencijala za povećanje proizvodnje. Roba propada jer je nemaju kome prodati. A bit će sve teže hrvatskim proizvođačima. Domaće je tržište preplavljeno uvoznim proizvodima. A probiti se van mogu samo oni koji imaju dovoljne količine i koji mogu konkurirati cijenom. A takvih u Hrvatskoj nema puno, i sada je važno mudro odgovoriti na pitanje - biti ili ne biti?


Foto: RGBStock.com


Tagovi

Agroexpo Proizvođači hrane Proizvodnja Tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]