Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo
  • 25.01.2016. 18:00

Poziv poljoprivrednicima da umatiče goveda

Stručnajci instituta za primenu nauke u poljoprivredi u saradnji sa GO Obrenovac pozvali su sve registrovane poljoprivrednike da umatiče svoja goveda i saznaju kako da ostvare podsticaj u poljoprivredi i razviju svoje domaćinstvo.

  • 301
  • 41
  • 0

Pedesetšestogodišnja Nadežda Bugarski živi u selu Krtinska u porodici koja se bavi poljoprivredom. Stočarstvo je njihova osnovna delatnost, tako da je posao često dovodi u Kancelariju za poljoprivredu GO Obrenovac, konkretno, ovoga puta došla je zbog umatičenja goveda.

"Grla su umatičena već četrdest godina, jer mi imamo poreklo sa farmi, još od 1937. - 1938. godine smo imali umatičena grla, pa se to nešto prekidalo kada je sedamdeset i neke godine krenula služba u okviru opštine. Od tada ponovo vodimo umatičenje, tako da su grla umatičena, vode poreklo od naših domaćih goveda, ne od uvoznih junica, i imamo dobru sortu", ističe ova poljoprivrednica.

Pomoć stručnjaka neophodna

Stručnjaci Instituta za primenu nauke u poljoprivredi u obrenovačkoj kancelariji za poljoprivredu su dva puta nedeljno. Veliki broj poljoprivrednika ovde dolazi kako bi dobili savete stručnjaka i saznali kako da ostvare podsticaje u poljoprivredi. Jedan od uslova za to u stočarstvu je umatičenje.

"Matična evidencija vodi se da bi mogli da pratimo produkciju i poreklo grla koja su na načem terenu, kako bi odgajivači mogli da ostvaruju podsticaje od Ministarstva poljoprivrede. Krupniji proizvođači već jako dobro znaju koliko je važno voditi evidenciju redovno, tako da mi šaljemo apel svima da se podaci dostavljau na mesečnom nivou, kako bi mi na vreme mogli da sve pripremimo i unesemo", ističe Nikola Popović iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi.

Uskoro tribina o ponovnom osnivanju zadruge

Saradnja sa Institutom intenzivirana je krajem prošle godine, jer se ukazala veća potreba za prisustvom njihovih stručnajaka na teritoriji opštine Obrenovac. Tokom prošle godine, iz Komisije za poljoprivredu, mesnim zajednicama je prosleđena anketa putem koje bi se poljoprivrednici izjasnili da li su za formiranje zadruge. Usvajanjem novog Zakona o zadrugama, predstavnici komisije za poljoprivredu GO Obrenovac, održaće tribinu 28.januara na kojoj će jedna od tema biti i zadrugarstvo, odnosno ponovno osnivanje poljoprivredne zadruge u ovom gradu.

Osim zadrugarstva tribina će obuhvatiti i trenutno aktulne teme kao i problematiku u svim domenima poljoprivredne proizvodnje.


Tagovi

Umatičenje goveda GO Obrenovac Kancelarija za poljoprivredu Institut za primenu nauke u poljoprivredi Zadruge Zakon o zadrugama Zadrugarstvo Tribina


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.