Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga svinja
  • 14.08.2019. 09:30

Potvrđena afrička svinjska kuga u Srbiji

Rezultati analiza referentne laboratorije iz Madrida potvrdili su da se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja u okolini Mladenovca, a nadležne službe su poduzele sve preventivne mjere za sprječavanje širenja tog virusa, saopćeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Bigstockphoto/deyanarobova
  • 74
  • 15
  • 0

Afrička kuga svinja je potvrđena na tri točke u tri sela u okolini Mladenovca. Doneseno je rješenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra.

Virus afričke kuge svinja, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu konzumirati svinjsko meso u registriranim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

Žarište u selu Rabrovac 

U Ministarstvu poljoprivrede Srbije je saopćeno da je Naučni institut za veterinarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te su na osnovu toga prije 15 dana, kada se pojavila sumnja, poduzeti svi dalji koraci i preventivne mjere kako ne bi došlo do širenja zaraze.

"Obavljena je eutanazija svinja na mjestima gdje je potvrđeno prisustvo virusa, a država je nadoknadila štetu vlasnicima, što će činiti i dalje u slučaju eventualnog širenja zaraze," saopćili su u tamošnjem Ministarstvu poljoprivrede. 

Dalje je pojašnjeno da je zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze, a pripremljena su i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, kao i obavještenja na graničnim prijelazima. Svaki slučaj ili sumnju na pojavu virusa afričke kuge svinja, treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru. 

Mjera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera

U Ministarstvu napominju da je mjera zabrane uvoza svinjskog mesa iz Srbije privremenog karaktera, a zemlje takvu odluku donose automatski kada postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje. "Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je potpisao naredbu o uvođenju principa regionalizacije u Srbiji, što znači da samo iz područja koje je zaraženo nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, a sva ostala područja gdje nema virusa su slobodna za trgovinu", kažu u saopćenju. 

Poslije monitoringa koji će trajati oko 40 dana, Srbija će moći nesmetano izvoziti na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svjetske organizacije za zdravlje životinja. 


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Izvoz mesa Monitoring Ministarstvo poljoprivrede Branislav Nedimović


Autorica

Slađana Aničić

Više [+]

Diplomirana profesorica književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

62


Glasova: 28

Da 45,2%

Glasova: 24

Ne 38,7%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,1%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !