Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osigurana sredstva
  • 08.08.2022. 13:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Poticaji za uređenje poljoprivrednog zemljišta - objavljen poziv u BPK

Javnim pozivom se pozivaju zainteresovani poljoprivrednici koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da podnesu zahtjeve za ostvarivanje novčanih poticaja

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 395
  • 38
  • 0

Ministarstvo privrede BPK Goražde objavilo je javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava iz Programa uređenja poljoprivrednog zemljišta za 2022. godinu. Prema navodima resornog ministarstva, finansijska sredstva za realizaciju ovog programa obezbijeđena su u iznosu od 23.897 KM, a po prvi put iskoristit će se za uređenje poljoprivrednog zemljišta.

Konkretnije, ona su namijenjena za povećanje obradivih površina s ciljem povećanja obima i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje, smanjenja troškova pokretanja poljoprivredne proizvodnje i uvećanja ekonomskih rezultata za poljoprivredne proizvodače. Javnim pozivom se pozivaju zainteresovani poljoprivrednici koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da podnesu zahtjeve za ostvarivanje novčanih poticaja.

Aplikanti mogu aplicirati zahtjevima za slijedeće mjere poticaja:

  • Krčenje – odnosi se na uklanjanje pojedinačnih stabala, niskog rastinja i žbunja sa zapuštenih parcela. Ukoliko je na parceli formirana visoka šuma ista neće biti prihvaćena za uređivanje. 
  • Čišćenje – odnosi se na uklanjanje svih materija i otpada od drveta, kamena, plastike, korova, nemetala te tečne i druge ostatke, izuzev toksičnog otpada, ako je isti odložen na poljoprivrednoj površini. 
  • Ravnanje – uklanjanje izbočina i mikrodepresija (prirodne ili vještačke).
  • Meliorativna kalcizacija ili gipsovanje – promjena pH vrijednosti zemljišta unošenjem kalcijum karbonata (CaCO3) u zemljištu.
  • Meliorativna fertilizacija – unos meliorativnih količina đubriva – mineralna i organska  đubriva.
  • Meliorativna humizacija – unos meliorativnih količina organskog đubriva.
  • Produbljavanje poljoprivrednog zemljišta oranica- produbljavanje plodnog sloja zemljišta oranjem ili rigolanjem, ali bez iznošenja neplodnog sloja zemljišta na površinu.
  • Odvodnja – obuhvata mjere, objekte i uređaje za regulisanje i očuvanje vodnog režima tla,odvodnjom površinskih i podzemnih voda. Sistem za odvodnju sastavljen od uređaja za odvodnju (stanice, crpke, objekti i dr.), kanala za oticanje vode, odvodne mreže (primarna, sekundarna i tercijarna) i drenaža.
  • Formiranje terasa za poljoprivrednu proizvodnju – mjera se provodi na zemljištu čiji je nagib takav da otežava mehanizovanu obradu.

"Fokus je na tome da obradimo što više poljoprivrednog zemljišta te da dodjelom sredstava pomognemo ljudima koji do sada nisu imali mogućnosti da obrade površine koje koriste, te iz tog razloga smo se potrudili da pojednostavimo procedure za učešće na javnom pozivu", rekao je Haris Salković, ministar privrede BPK.

Poziv je otvoren do polovine mjeseca oktobra, a korisnici sredstava po ovom programu mogu biti fizička i pravna lica s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koji u okviru Programa uređenja poljoprivrednog zemljišta realizuju minimalno jednu, a maksimalno tri mjere na površini od 0,2 ha do 1 ha. 

Kompletan sadržaj Javnog poziva dostupan je u dokumentu ispod ovog teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Poticaji Poljoprivredno zemljište Obradive površine Haris Salković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete