Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visočki farmeri
  • 05.11.2021. 14:15
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Poticaji: Rebalansom budžeta povećani na 3,5 miliona KM u ZDK

Za poticaje je prošle godine kroz 20 mjera izdvojeno 3,5 miliona KM, a u 2021. planirane su potpore u visini od tri miliona KM dok će skorim rebalansom budžeta biti povećane na 3,5 miliona.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 232
  • 48
  • 0

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona predvođena premijerom Mirnesom Bašićem, prije par dana obišla je poljoprivredne proizvođače na području grada Visoko. U posjeti farmerima zajedno sa njim bili su ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

Premijer Bašić naglasio je da je jačanje poljoprivredne proizvodnje jedna od ključnih politika aktuelne vlade, a naročito sada dok traje pandemija virusa korona i kada se poljoprivredni proizvođači suočavaju sa brojnim problemima.

Prema njegovim riječima, za poticaje je prošle godine kroz 20 mjera izdvojeno 3,5 miliona KM, a u 2021. planirane su potpore u visini od tri miliona KM dok će skorim rebalansom budžeta biti povećane na 3,5 miliona, stoji u zvaničnom saopćenju ministarstva poljoprivrede ZDK. 

Ova godina posebno teška farmerima

"Lideri smo u peradarstvu i malinarstvu, a posljednjih godina u eskpanziji je i plastenička proizvodnja koja je najrazvijenija u Visokom", istakao je premijer Bašić. Takođe je napomenuo kako finansije nastoje da usmjere što racionalnije, ali i da uvaže primjedbe poljoprivrednih proizvođača, s kojima, kako ističe, imaju partnerski odnos.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirsad Hadžić naveo je da se delegacija uvjerila kako potpore idu u prave ruke te da će učiniti sve da se iduće godine pronađu dodatna sredstva za ovu namjenu. Najavio je i da će članovi Vlade nastaviti posjetu poljoprivrednicima u u drugim općinama pomenutog kantona.

"Godina 2021. je zbog suše bila jako teška. Grad je oštetio usjeve i plastenike, a došlo je i do povećanja cijene stočne hrane i repromaterijala", istakao je Hadžić. Dodaje da će proći kroz sve lokalne samouprave, kako bi se upoznali sa problemima i potrebama poljoprivrednika, da bi na osnovu iskazanih potreba osmislili programe poticaja koji će dati najbolje efekte.

Sigurna pomoć Vlade ZDK

Gradonačelnik Ganić naglasio je da se za tamošnje poljoprivredne proizvođače iz kantonalnog budžeta godišnje opredijeli oko milion maraka poticaja, a i Grad Visoko će za podršku u 2021. godini izdvojiti 430 hiljada KM, što je znatno veći iznos nego u ranijim godinama.

"Našim poljoprivrednicima ne treba pomoć nego podrška. Uvidjeli smo da rade, opstaju i bore se, međutim rast troškova proizvodnje ugrožava biznis. Želimo da pomognemo da održe proizvodnju i sačuvaju radna mjesta", istakao je Ganić.

Ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić kazao je da je pozitivno iznenađen stanjem poljoprivrede u gradu u kojem živi te da će zajedno s ostalim ministrima učiniti sve da poljoprivredni proizvođači osjete kako imaju sigurnost i da mogu računati na pomoć Vlade ZDK-a.

Podrška: Dodatnih 90.000 KM za visočke proizvođače mlijeka

Podsjetimo, kako bi ublažili poslijedice lošijeg prinosa silažnog kukuruza, a sve u svrhu očuvanja preko 70 registrovanih farmi (obrta) za proizvodnju i preradu mlijeka na teritoriji Grada Visoko, osigurana su sredstva u visini od 90.000 KM koja su namijenjena poljoprivrednicima za mjesec juni, juli i august tekuće godine. 

"Ovo je jedna pozitivna priča, o saradnji visočkih farmera i nadležnih vlasti koje su prepoznale značaj razvoja obrtništva i farmi za proizvodnju mlijeka, te pritekle u pomoć uzgajivačima da prevaziđu postojeću situaciju lošeg ureda i izuzetno visokih cijena stočne hrane", istakao je za Agroklub predsjednik Udruženja "Vi-Milk", iz Visokog, Emir Džafić, koje je i bio spona, poveznica sa Gradskom upravom u donošenju odluke o vandrednoj podršci mljekarima.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Tagovi

Visočki farmeri Poticaji Vlada ZDK Malinarstvo Peradarstvo Rebalans budžeta


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

51


Glasova: 22

Da 43,1%

Glasova: 22

Ne 43,1%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 13,7%

Pregled ankete

Pregled ankete