Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zemljišna politika
  • 24.10.2016. 23:08

Poticaji na tuđe zemljište su stvar prošlosti?

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio da će se do kraja tjedna izmijeniti pravilnik o upisu privatnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 11.378
  • 1.349
  • 0

Nakon što je Hrvatska radiotelevizija u nedjelju izvijestila o slučaju gdje su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme otkrili da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je hitnu izmjenu pravilnika o upisu privatnog poljoprivrednog zemljišta u ARKOD.

Cilj je onemogućiti upis i korištenje tog zemljišta bez suglasnosti vlasnika. Ova velika promjena za sustav raspolaganja zemljištem trebala bi se dogoditi do kraja tjedna.

Prema izmijenjenom Pravilniku o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta, za upis u ARKOD bit će potrebna izjava i pisana suglasnost vlasnika zemljišta, a ne kao do sada - samo dva svjedoka da osoba koristi navedeno zemljište, rekao je na novinskoj konferenciji.

Poticaji na tuđe zemljište?

Agencija za plaćanja je korištenje poljoprivrednog zemljišta bez prava na posjed omogućila uredbom koja je na snazi od svibnja 2015. godine. Prema toj uredbi se bilo tko u javnobilježničkom uredu može prijaviti na tuđu parcelu, bez znanja pravog vlasnika. U izjavi se nigdje ne traži pristanak vlasnika ili korisnika poljoprivrednog zemljišta, dovoljan je samo supotpis dvaju svjedoka.

Sve sumnjive slučajeve prijaviti APPRRR, Savjetodavnoj službi ili HPA

"Ako to i je po zakonu, definitivno nije moralno i nije normalno", rekao je ministar Tolušić. Najavio je kako će do kraja tjedna te stvari biti regulirane novim pravilnikom.

Tolušić je pozvao sve vlasnike privatnih poljoprivrednih zemljišta, ako imaju bilo kakve sumnje u korištenje njihovog poljoprivrednog zemljišta odnosno o tome da netko drugi uzima poticaje u njihovo ime, da se jave u Agenciju za plaćanje, Savjetodavnu službu ili Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

Mešetari se nad 32 tisuće hektara?

"Pročešljat ćemo kompletne upise koji su provedeni temeljem ovih izjava, radi se o otprilike 32 tisuće hektara. Agencija za plaćanje provodi upravo sad kontrolu, ona će danas, sutra biti provedena u potpunosti. Sve nepravilnosti koje primijetimo, kontaktirat ćemo privatne vlasnike poljoprivrednih zemljišta pa ako se neka nepravilnost pokaže kao nezakonitost, onda će svoj dio posla odrađivati DORH ili nadležna policijska uprava. I sami poljoprivrednici trebaju prijaviti nadležnim službama", rekao je. Nepravilnosti koje se uoče bit će ispravljene, ti korisnici će biti ispisani iz ARKOD-a, dodao je.

Poručio je kako se "mešetarenje poljoprivrednim zemljištem i, ne daj Bože, poticajima, definitivno neće dopustiti". Napomenuo je i da do sada nitko nije oštećen jer niti jedna lipa poticaja nije isplaćena, a prva rata će se isplaćivati avansno vjerojatno krajem studenog.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Tomislav Tolušić Zemljište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."