Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 20.07.2022. 15:00

Postignut napredak oko izvoza ukrajinskih žitarica? Žetva u punom jeku

Putin tvrdi da je uz pomoć Erdogana došlo do napredovanja oko ukidanja blokade izvoza ukrajinske pšenice. Za to je vrijeme žetva u Ukrajini u punom jeku. Očekuju prinose od 52 milijuna tona žitarica i do 15 milijuna tona uljarica

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 77
  • 15
  • 0

Vladimir Putin se u Teheranu susreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom gdje mu je zahvalio na, kako Guardian piše, na njegovim posredničkim naporima. 

Putin: Ima pomaka

Ruski predsjednik je nakon jučerašnjeg sastanka ustvrdio kako je postignut napredak koji bi Rusiji mogao omogućiti ukidanje blokade izvoza ukrajinske pšenice, što je problem i prijetnja gladi diljem Afrike, ali i velikim migracijama.

"Uz vaše posredovanje, napredovali smo", rekao je Putin. "Nisu sva pitanja još riješena, ali činjenica da ima pomaka već je dobra", izjavio je, no nije precizirao o kakvim je točno pomacima riječ. 

Podsjetimo, prošli tjedan održani su prvi pregovori između Ukrajine, Rusije, Turske i dužnosnika UN-a. Tada je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba vrlo optimistično zaključio da su na dva koraka od dogovora "U završnoj smo fazi i sada sve ovisi o Rusiji", naglasio je. 

Pitanje "života ili smrti"

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Josep Borrell je u ponedjeljak, 18. srpnja izjavio kako se nada da će ovaj tjedan biti postignut sporazum koji će omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, prenosi APK-Inform.

Čeka se deblokada (Foto: Depositphotos/elena_larina)

"Rusija blokira izvoz ukrajinskih žitarica i dajemo sve od sebe da ih isporučimo drugim putem preko "koridora solidarnosti", Crnim morem iz luka Rumunjske i Bugarske. Međutim, nije dovoljno. Nadam se da ćemo ovog tjedna vidjeti dogovor o deblokadi ukrajinskih luka", naglasio je Borell koji je za ovaj sporazum rekao da je pitanje "života ili smrti" za desetke tisuća ljudi.

Pritom cijene žitarica i uljarica na svjetskim burzama i dalje osciliraju. 

Pala cijena pšenice, a porasla kukuruza

Tek smo na polovici tjedna, možda do njegovog kraja bude i konkretnijeg dogovora. 

Suradnja EU i Kine

Jučer su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis i potpredsjednik Kine Liu He predsjedavali 9. ekonomskim i trgovinskim dijalogom na visokoj razini između EU-a i Kine (HED). 

EU i Kina razgovarale su o nizu tema i prijedloga, a u fokusu je bio rat u Ukrajini. 

Posebno je naglašena važnost zajedničkog rada EU-a i Kine kako bi pomogli u rješavanju izazova uzrokovanih agresijom Rusije na Ukrajinu. EU je primila na znanje spremnost Kine da zajedno radi na osiguravanju stabilnosti globalnih tržišta i rješavanju globalne nesigurnosti hrane, uključujući izvoz gnojiva, stoji u priopćenju EK. 

Žetva u punom jeku 

Za to vrijeme u Ukrajini traje žetva jarih žitarica i mahunarki. Od polovice mjeseca požnjeveno je 3,6 milijuna tona uroda s 1,2 milijuna hektara, što je tek 10 posto zasijane površine. Ove godine se očekuju ukupni prinosi od 52 milijuna tona žitarica i 13 do 15 milijuna tona uljarica. Brojke nisu gotove jer je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti prinos kukuruza. 

Za novi urod Ukrajina očekuje posebnu opremu namijenjenu privremenom skladištenju žitarica, piše ukrinform. Riječ je o velikim vrećama dizajniranim za držanje 200.000 tona svaka te opremi za utovar i istovar. Na taj način misle riješiti 10 do 15 milijuna tona žitarica, a u kolovozu planiraju postupak distribucije. 


Tagovi

Ukrajinske žitarice Deblokada luka Izvoz žitarica Glad u Africi Dogovor


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete