Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa-Cogeca
  • 24.09.2021. 18:00

Poskupljenje i smanjenje proizvodnje - to će nam donijeti strategija Od polja do stola?

Moglo bi doći do pada od 20 posto u proizvodnji govedine, 6,3 posto u proizvodnji mlijeka, ali i viših cijena za govedinu, svinjetinu i druge poljoprivredne proizvode?

Foto: Depositphotos/ewastudio
  • 87
  • 21
  • 0

Njemačko Sveučilište Christian Albrecht u Kielu objavilo je novu studiju o mogućim posljedicama provedbe strategije Od polja do stola koja je dio europskog Zelenog plana. Kako ističe Europsko udruženje poljoprivrednika Copa-Cogeca, radi se o još jednom izvješću koje potvrđuje ogromne posljedice koje bi ona mogla imati na proizvodnju hrane, gospodarstva i ruralni prostor Europske unije.

Autori ove studije navode da ta strategija nije učinkovita u borbi protiv klimatskih promjena, a tvrde i da bi se poljoprivredna proizvodnja temeljena na njoj, mogla drastično smanjiti. Konkretno, moglo bi doći do pada od 20 posto u proizvodnji govedine, 6,3 posto u proizvodnji mlijeka, 21,4 posto žitarica te 20 posto uljarica.

Doći će i do značajnog povećanja cijena, čemu već svjedočimo u posljednje vrijeme. U studiji navode da će vrijednosti za govedinu skočiti za čak 58 posto, svinjetinu 48 posto, a sirovo mlijeko 36 posto. Povrće i voće moglo bi poskupjeti za 15 posto, uljarice 18, a žitarice 12,5 posto.

Uzbuna za kreatore poljoprivredne politike

Što se tiče trgovine, zaključci ove studije su da će se uvoz žitarica i govedine biti veći od izvoza iz EU . Kako ističu iz Copa-e, ova bi saznanja trebala predstavljati uzbunu za kreatore europske poljoprivredne politike.

Zašto Komisija još uvijek nije provela procjenu učinka ove strategije koja bi nam omogućila donošenje konkretnih rješenja, pitaju se iz ovog udruženja poljoprivrednika dodavši da im nije jasno ni zašto se Europski parlament sprema na plenarnoj sjednici glasovati o još restriktivnijim mjerama u agraru, a da prije toga nisu detaljno istražili njihove utjecaje.

"Europski parament ne smije zanemariti publikacije koje govore o društvenim, gospodarskim i ekološkim posljedicama usvajanja takve politike", kazala je reagirajući na novu studiju Christiane Lambert, predsjednica Copa-e zaključivši da odgovorni u Parlamentu moraju otvoriti pravi dijalog s poljoprivrednom zajednicom i raditi na konkretnim rješenjima.


Tagovi

Copa-Cogeca Studija Od polja do stola Agrarna politika Poskupljenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]