Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave
  • 21.11.2022. 12:00

Poplave u Srbiji: Rastu vodostaji Ibra i Lima

U hidrološkom upozorenju Republički hidrometeorološki zavod navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Foto: Zvezdana Gligorijević (Ilustracija)
  • 92
  • 36
  • 0

Javno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je na svom sajtu da je proglašena vanredna odbrana od poplava na vodnoj jedinici Ibar - Kraljevo, Novi Pazar - sektor M.12 i na slivu reke Zapadne Morave. Takođe je proglašena i redovna odbrana na vodnoj jedinici Lim - Prijepolje.

Vanredno je i na jedinicama Drina Loznica, Kolubara - Valjevo, Lepenica - Kragujevac, Velika Morava - Ćuprija, Paraćin, Zapadna Morava - Kruševac i Zapadna Morava - Čačak. U saopštenju se navodi da je usled obilnih padavina porastao vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu.

U Tutinu 120 litara kiše za dan

Direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović rekao je da je u Tutinu palo oko 120 litara kiše za 24 sata. Službe Srbijavoda i vodoprivredna preduzeća, kako se dodaje, sprovode mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova. Mehanizacija je spremna, uvedena su i dežurstva i preduzimaju se mere u cilju odbrane od poplava.

Jaka kiša je izazvala kolaps i u ivanjičkom selu Brusnik. Izlili su se planinski bujični potoci, a kako propusti nisu mogli da prime svu tu vodu na glavnom putu kroz ovo selo nastao je potop, prenosi Nova.rs.

Na Severu Kosova je u pojedinim delovima voda poplavila pomoćne objekte, a približavala se i kućama. Slična situacija je i u pojedinim opštinama južno od Ibra.

Vodostaj na Limu će i daje rasti

U hidrološkom upozorenju Republički hidrometeorološki zavod navodi se da će vodostaj na Limu i dalje rasti, a da će na Ibru kod Raške prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

RHMZ upozorava da se na Dunavu vodostaji nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata.


Tagovi

Srbijavode Poplave Odbrana od poplava Goran Puzović Hidrometeorološki zavod Jaka kiša Izlivanje potoka Izlivanje reke


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D