Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pilot popis
  • 27.09.2022. 16:00

Popis poljoprivrede počinje 15. oktobra

Zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden je 1960. godine. 

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 441
  • 54
  • 0

Federalni zavod za statistiku će od 15. do 30. oktobra ove godine provesti pilot projekt popisa poljoprivrede, a obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH. Na poslovima provođenja pilot popisa bit će angažirano 80 popisivača putem studentskog servisa.

Cilj je popisati što više stanovništva koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom kako bi bili obuhvaćeni poticajima. Na osnovu toga bi nadležni trebali kreirati buduće strategije iz ove privredne grane.

Krucijalan značaj

Popisivači će proći potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki od njih će biti upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka. Svi anketari će sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati izjavu o povjerljivosti. 

"Krucijalan značaj pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine", stoji u saopćenju Federalnog zavoda za statistiku. 

Šta će popisivati?

Statistika poljoprivrede je važno istraživanje za strategijsko planiranje i razvoj ovog sektora jer će dati jasan uvid u stvarno stanje i to: broja domaćinstava, raspoloživih poljoprivrednih površina, strukture posjeda, kvaliteta zemljišta, starosti mehanizacije i drugih podataka važnih za analiziranje stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

BiH provodi prvi popis poljoprivrede nakon 62 godine

Pilot projekt će se istovremeno provesti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH koja je donijeta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT). 

Iz Federalnog zavoda za statistiku napominju da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden 1960. godine. 


Tagovi

Popis poljoprivrede Pilot projekat Statistika Zavod za statistiku Poljoprivredna gazdinstva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]