Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjedi
  • 09.12.2020. 18:00

Poljski poljoprivrednici stali na granicu i brojali kamione sa svinjama iz Njemačke

Danju uopće ne možete vidjeti kamione sa stokom, ali sve počinje nakon 18 sati i traje do 3 ujutro. Svake je noći ulazilo prosječno 14 kamiona sa svinjama, a ovo je samo jedan granični prijelaz na zapadu, napominje Janusz Terka.

Foto: Facebook/Agrounia
  • 1.138
  • 873
  • 0

Više od 50 poljoprivrednika iz mjesta Piotrków (Poljska) okupilo se prošloga tjedna na ulazu s tamošnje autoceste A2 kako bi brojali kamione koji dolaze iz Njemačke, a prevoze svinje do poljskih klaonica. Sve su dokumentirali te podastrli ministru poljoprivrede. 

Stoku prevoze noću?

Najviše ih ljuti to što su zbog krize datumi otkupa domaćih životinja odgođeni za siječanj 2021. godine, dok se transport živih svinja za klanje na poljsko-njemačkoj granici vrši jednakim intenzitetom. 

Prema mišljenju tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede svinjogojci su preosjetljivi jer uvoz iz Njemačke ne predstavlja prijetnju njihovom tržištu i ne utječe na potražnju ili stope otkupa.

"Prema ministarstvu, u našu zemlju tjedno ulazi desetak njemačkih kamiona. Mi već četiri dana stojimo na autocesti A2 i brojimo vozila. Danju ih zapravo uopće ne možete vidjeti, ali sve počinje nakon 18 sati i traje do 3 ujutro. Tada je u Poljsku svake noći ušlo prosječno 14 kamiona, a to je samo jedan granični prijelaz na zapadu", upozorio je za farmer.pl Janusz Terka, poznati čelnik organizacije "Solidarności RI" i organizator mnogih poljoprivrednih prosvjeda.

Iz kojih zona dolaze svinje?

U Njemačkoj je afrička svinjska kuga (ASK) stvorila brojne probleme u proizvodnji, ali i izvozu. Tada su, podsjetimo, odmah obustavljene pošiljke svinjskog mesa u treće zemlje, poput Kine ili Južne Koreje. Uz to, situaciju je pogoršala ograničena radna snaga u klaonicama, zbog SARS-CoV-2.

Afrička svinjska kuga u nekim zemljama uzrokovala značajan pad cijene mesa

"Ne znamo dolaze li svinje iz zaraženih zona, jesu li prekršeni propisi i sanitarna ograničenja", upozorava Terka te se pita od kada su cijene njemačke stoke konkurentne poljskim klaonicama.

Prema podacima Glavnog veterinarskog inspektorata (GVI) od siječnja do 26. studenog ove godine u ovu je zemlju stiglo 328 kamiona s ukupno 54.357 svinja za klanje, od čega je više od polovice prevezeno od rujna. 

Krenuli u prosvjede

No, nije uvoz jedini problem za tamošnje poljoprivrednike koji su protekle subote s oko 60 traktora i poljoprivrednih strojeva blokirali ulice Varšave, a u organizaciji Agrounije. U njihovom ih je naumu prekinula policija jer je okupljanje, navodno, bilo nezakonito.

Prosvjedom su htjeli ukazati na probleme koji uključuju subvencije za poljoprivrednike i proizvođače koji proizvode po otkupnim cijenama ispod točke rentabilnosti, ali i da se osigura da poljska hrana u trgovinama ima prioritet u prodaji. 

Osim toga, zahtijevaju zdravu konkurenciju na tržištu, uključujući ukidanje prednosti za neke tvrtke. Traže i da se profitabilni sektori gospodarstva, poput industrije krzna ne zabrane.

I Mađarska nezadovoljna uvozom iz Njemačke

Prije dva tjedna cijena živih svinja u Njemačkoj pala je s 1,27 na 1,19 eura, a pad se odmah odrazio i na Mađarsku gdje su se tim iznosima prilagodili veliki kupci, piše agroinform.

"U posljednjih nekoliko tjedana uvozni pritisak na domaće tržište mesa je velik, a stižu i povoljne ponude za maloprodaju", upozorio je Tamás Éder, predsjednik Mađarske asocijacije mesne industrije.

Padaju cijene svinjetine diljem EU: U Belgiji kilogram samo 1 euro?

Zabrinut je i što Njemačka potiče izvoz od petsto tisuća do milijun svinja te da bi ta količina, ako se nađe na tržištu Europske unije mogla dovesti do daljnjeg značajnog pada cijena u trgovinama.

A kada je riječ o Njemačkoj, ni njihovi seljaci ne miruju. Oni su, podsjetimo, kivni zbog niskih cijena poljoprivredno -prehrambenih proizvoda i smatraju da iznosi koje dobivaju za mlijeko i meso više nisu dovoljni za normalan rad na gospodarstvima.


Tagovi

Poljska Svinjetina Prosvjedi Njemačka ASK


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]