Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtjevi poljoprivrednika
  • 26.11.2020. 17:10

Poljoprivrednici se pitaju: Ako nije dovoljan 1,5 milion KM za poljoprivredu, zašto se onda ne planira dugoročno?

Ne može se pronaći nikakva potpora subjektima (fizičke osobe, obrti i firme) koji se bave ratarstvom i povrtlarstvom. Zašto se zapostavlja ove proizvođače?

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 494
  • 308
  • 0

Vlada Hercegbosanske županije (HBŽ), na sjednici održanoj 23. studenog 2020. godine, donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućih prijenosa "Poticaj poljoprivrednoj proizvodnji" utvrđenih Proračunom na nivou županije za ovu godinu, stoji u saopćenju Udruženja poljoprivrednika FBiH. 

"Mi, Udruženje stočara Hercegbosanske županije (u osnivanju) smatramo da ovaj program ima više nelogičnosti i nejasnoća te da sadrži elemente diskriminacije", navode iz udruženja, naglašavajući pri tom sljedeće činjenice:

Ukupna vrijednost potpora je 1,5 miliona KM, od čega je distribucija po sektorima sljedeća:

  • 80% od ukupnih sredstava ili 1.200.594,12 KM za mlijeko i mliječne proizvode;
  • 4,20% od ukupnih sredstava ili 63.000 KM za pčelarstvo;
  • 1,07% od ukupnih sredstava ili 16.000 KM za govedarstvo i proizvodnju mesa.

Prema njihovim riječima, ovo je zanimljiva distribucija i voljeli bi znati zašto baš ovakva raspodjela. Koja stručna analiza stoji iza ovoga?

Po kojoj logici je rađena distribucija sredstava ?

Iako većina stočnog fonda u HBŽ otpada na mesna goveda u uzgoju u sustavu krava-tele, samo 1,07% od ukupnih sredstava ili 16.000 KM odvojeno je za tu proizvodnju. Štoviše, definirana je potpora od 4.000 KM po obrtu stoga će samo 4 obrta na razini županije dobiti potporu. 

Zbroje li se sva sredstva koja se ovim programom Vlade HBŽ odvajaju na mlijeko i mliječne proizvode, dobit će se iznos od 1.200.594,12 KM ili 80% od ukupnih 1.500.000 KM cijelog programa.

Za proizvodnju mesa, govedarstvo i uzgoj u sustavu krava-tele odvaja se 16 hiljada KM i to samo za četiri odabrana obrta. Dakle, županija izdvaja nevjerojatnih 75 puta više sredstava za mlijeko i mliječne proizvode nego li za proizvodnju mesa. Žestok omjer. Mora da je izvedena temeljita i stručna analiza. Uz malu napomenu da je većina krava u HBŽ upravo u sektoru proizvodnje mesa i uzgoja u sustavu krava-tele.

Točno četiri puta više sredstava odvaja se za pčelarstvo nego li za govedarstvo i proizvodnju mesa. Usporede li se ova dva sektora, vjerojatno će se doći do zaključka da sektor govedarstva i proizvodnje goveđeg mesa uplaćuje u proračun Županije barem 100 puta više sredstava i zapošljava barem 100 puta više osoba od pčelarstva. Treba pomoći ovu granu, ali nelogičan nesrazmjer je očit.

U prvom članku Programa navodi se da je ovo potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Proizvodnja sira nije primarna, nego prerada primarnog proizvoda - mlijeka. Stoga pravljenje sira ne spada u primarnu proizvodnju, a ovim programom, htjeli mi to priznati li ne, 80% sredstava zapravo je potpora siranama, a ne malim proizvođačima mlijeka. Koliko god bio poticaj proizvodnji malom proizvođaču, točno toliko će mljekara manje platiti otkup. Obični seljak uvijek će dobiti isto, samo će mljekara manje platiti litru mlijeka. Tko ne vjeruje, neka analizira kretanje i korelaciju otkupnih cijena i poticaja po litri mlijeka zadnjih 20 godina. 

"Po korisniku" ili "po obrtu" ?!

Neke potpore daju se "po korisniku", a neke "po obrtu". Negdje se diskriminiraju subjekti registrirani kao d.o.o., a negdje ne. Konkretno, proizvodnja rasplodnih krmača i proizvodnja sira može "po korisniku" što uključuje i d.o.o., ali uzgoj u sustavu krava-tele i otkup kravljeg mlijeka može samo "po obrtu". Ovo je očigledna diskriminacija, neujednačenost i parcijalna primjena pravila. Dakle, oni koji su se odvažili da osnuju d.o.o., imaju fiskalnu kasu i plaćaju poreze su zakinuti. Vrlo nejasno i diskriminirajuće. 

Daje se potpora za nabavku električnih pastira samo onima koji uzgajaju ovce i samo onima koji imaju preko 300 ovaca. Što je s onima koji imaju manje od tog broja ili pak onima koji uzgajaju krave ili konje? 

Daje se potpora uzgoju rasplodnih krmača, a što je s onima koji uzgajaju rasplodne junice? Izdvajaju se podsticaji za izvoz sira dok je izvoz mesa zabranjen. Na koji način ovaj program brine o proizvođačima mesa obzirom da je predviđeno samo 1% za takve proizvođače, a ujedno je i zabranjen izvoz u EU? Ne bi li Županija trebala učiniti sve da probije blokadu izvoza mesa?

Gdje su poljoprivrednici u svemu tome ?!

Ne može se pronaći nikakva potpora subjektima (fizičke osobe, obrti i firme) koji se bave ratarstvom i povrtlarstvom. Zašto se zapostavlja ove proizvođače?

Potiče li ovaj Program razvoj konkurentne poljoprivrede i kakvi će biti rezultati? Je li ovo dugoročno najbolje što se za 1.500.000 KM moglo učiniti za poljoprivredu u HBŽ? Je li li ovo najodgovornije prema svim poreznim obveznicima koji su stvorili i uplatili u proračun navedenu sumu ? Na koji način su poljoprivrednici uključeni u izradu ovog dokumenta? Koje su analize napravljene kao temelj za izradu baš ovakvog programa? Kako je predviđeno praćenje rezultata i njegove provedbe ? Na koji način je on usklađen sa strategijom razvoja HBŽ?

Ako je odgovor da 1,5 milion KM nije dovoljno za sve, poštovaće se odgovor. Zašto se onda ne radi dugoročno planiranje kroz dvogodišnji, trogodišnji ili višegodišnji asimetrični program koji će na najbolji mogući način iskoristiti sredstva i potaknuti razvoj svih poljoprivrednih aktivnosti u HBŽ koji imaju potencijal doći na konkurentnu razinu proizvodnje?

Ako je odgovor da je ovo poticaj samo za male proizvođače i to će se poštovati. Neka se onda tako i zove i neka u svim dijelovima bude isključivo za fizičke osobe. Puno je pitanja…

"Sve navedeno napisali smo dobronamjerno, s ciljem razvoja konkurentne poljoprivredne proizvodnje u HBŽ i prosperiteta društva općenito. Posebno naglašavamo da nam nikako nije cilj da netko od naših kolega poljoprivrednika ostane bez županijske potpore, nego da se potpore, ako već postoje, dodjeljuju na temelju stručnih analiza i s ciljem da ostvare najbolji mogući razvojni rezultat za poljoprivredu, poljoprivrednike, društvo i ukupno gospodarstvo županije", poručuju ovi poljoprivrednici.


Tagovi

Udruženje poljoprivrednika Potpore Konkurentna poljoprivreda Distribucija sredstava Sektor govedarstva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !