Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uspješni protesti
  • 25.04.2022. 16:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Poljoprivrednici se izborili za sredstva – vlast popustila, građani dobili mlijeko

Ovo su drugi protesti u osam dana, koje su poljoprivrednici organizirali zbog neslaganja s pravilnikom o raspodjeli sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi, u iznosu od 600.000 KM

Foto: Eldin Glibanović
  • 376
  • 120
  • 0

Pobuna proizvođača mlijeka s područja Živinica urodila je plodom. Prilikom jutrošnjeg okupljanja na protestima, poljoprivrednici su pozvani na sastanak u Gradsku upravu gdje su s gradonačelnikom Samirom Kamenjakovićem postigli dogovor u vezi s podjelom sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi. 

Podsjetimo, ovo su drugi protesti u osam dana, koje su poljoprivrednici organizirali zbog neslaganja s pravilnikom o raspodjeli sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi, u iznosu od 600.000 KM. Proizvođači mlijeka su tražili da im se isplati 200 KM po muznom grlu, dok pravilnik limitira sredstva na maksimalno 1.500 KM. Razgovori u gradskoj upravi, kako kažu, počeli su žustro, ali su završili dogovorom na obostrano zadovoljstvo. 

"Pristali smo da nam daju tih 1.500 KM, ali smo iznos za nabavku đubriva, koji je 110.000 KM, podigli za još 50 hiljada maraka, tako da ćemo dobiti po nekih 90 KM po grlu od tih sredstava i još po 1.000 KM od programa u kojem zajednički učestvuju grad, kanton i Federacija. Ukupno ćemo, dakle, dobiti 150 KM po muznom grlu. Malo smo i mi popustili, a malo oni, tako da smo uspjeli postići dogovor", rekao je Eldin Glibanović, predsjednik Grupacije mljekara TK.

Osim toga, na sastanku su zatražili i da svi poljoprivrednici s područja Živinica budu oslobođeni plaćanja naknade za ovjeru dokumentacije te da se naredne godine u budžetu planiraju veća sredstva za sektor mljekarstva. Vlasti su prihvatile ovaj zahtjev te uvažili i prijedlog da nekoliko predstavnika proizvođača bude dio komisije prilikom raspodjele sredstava za pomoć proljetnoj sjetvi.

"Poslali smo dobru poruku svima", zaključio je Glibanović. 

Mlijeko koje su proizvođači donijeli na proteste je podijeljeno brzo, kažu poljoprivrednici, te su ovom prilikom zahvalili i građanima na strpljenju i razumijevanju budući da su gradske ulice "zaposjeli" traktorima. 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Proljetna sjetva Eldin Glibanović Živinice Protesti Samir Kamenjaković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete