Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola poticaja
  • 13.03.2023. 12:00

Poljoprivredni inspektori kreću na teren - kome će prvo pokucati?

Korisnici kod kojih se utvrde veće nepravilnosti, neće moći ostvariti poticaje u naredne dvije godine

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 24.094
  • 1.274
  • 0

Ove sedmice počinju pojačane kontrole poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u Republici Srpskoj i odnose se na kontrolu muznih grla i mehanizacije dobijene u periodu od 2020. do 2022. godine. Korisnicima kod kojih se utvrde nepravilnosti, bit će naloženo vraćanje poticajnih sredstava te izrečena novčana kazna.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Agencija za agrarna plaćanja RS će, korisnike kod kojih se utvrde veće nepravilnosti, staviti u pasivan status, čime su onemogućeni u naredne dvije godine da ostvaruju pravo na novčane poticaje", rečeno je u resornom ministarstvu, piše Srna.

Lani kontrolirane 922 mjere

Kako je objavio Inspektorat RS, kontrola korištenja sredstava poticaja predmet je redovnih godišnjih kontrola. Lani su poljoprivredni inspektori izvršili su 353 provjere u okviru kojih su kontrolirane 922 poticajne mjere, namijenjene za različite svrhe, kao što su višegodišnji zasadi, poljoprivredna mehanizacija, investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda, premije za mlijeko, premije za sistem uzgoja krava-tele, investicije u stočarskoj proizvodnji i drugo, u ukupnom iznosu od 8.842.005,33 KM.

"Od ukupnog broja izvršenih kontrola 287 je bilo uredno, dok je 66 bilo neuredno. Zbog utvrđenih nepravilnosti izdato je 57 prekršajnih naloga u ukupnoj vrijednosti od 66.000 KM, te je naložen povrat sredstava poticaja u ukupnom iznosu od 129.167,79 KM", navode iz Inspektorata.

Sredstva nenamjenski korištena

Utvrđeno je da dodijeljena sredstva nisu namjenski utrošena, te su ostvarena na osnovu netačno navedenih podataka. Nepravilnosti su utvrđene u oblastima premija za proizvedeno i prodato povrće, premija za priplodne krmače, podrške samozapošljavanju diplomiranih inženjera poljoprivrede, podrške kapitalnim investicijama u lovstvu, podrške voćarskoj proizvodnji i podrške poslovnim aktivnostima udruženja žena.

"Obzirom da je proteklih dana stupio na snagu novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih poticaja za razvoj poljoprivrede i sela, te da ovogodišnji budžet iznosi 180 miliona KM, poljoprivredna inspekcija će u intenzivnim kontrolama na terenu preduzeti sve mjere u cilju sprečavanja zloupotreba", najavljuju.

U 2021. godine izvršeno je 476 kontrola korištenja sredstava poticaja, u okviru kojih je kontrolirano 1.560 mjera. Ukupan iznos sredstava je 13.498.839,51 KM. Devet kontrola je bilo neuredno, te je rješenjima inspektora naložen povrat sredstava poticaja u iznosu od 87,148.76 KM.


Tagovi

Kontrola poticaja Poljoprivredni inspektori Prekršajni nalozi Farmeri Poljoprivreda Inspektorat RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.