Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upis na fakultet
  • 20.07.2019. 14:00

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu: Najaktuelniji smerovi i dalje agroekonomija i veterina

Popunjenih 80 odsto mesta koja će se finansirati iz budžeta čini zadovoljnim zaposlene na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Cena samofinansirajućih studija nije se menjala

Foto: Đorđe Simović
  • 1.062
  • 36
  • 0

Rentabilna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez primene savremene tehnologije, kao i edukovanih proizvođača. Dok je u srednjoj Poljoprivrednoj školi u Futogu i u gotovo svim školama ovog tipa u državi, upisano manje učenika, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, zadovoljni su upisom u prvom roku. Prodekan za nastavu, Branislava Belić kaže da je s obzirom na lošu demografsku situaciju, ali i odlazak završenih srednjoškolaca u inostranstvo, prvi upisni rok dobro prošao. 

Veterina iz godine u godinu najatraktivnija

Popunjenih 80 odsto mesta, koja će se finansirati iz budžeta, čini rukovodstvo fakulteta zadovoljnim. 

"Mi upisujemo 740 studenata, od toga 565 budžetskih i 175 samofinansirajućih. U prvom upisnom roku upisali smo 453 budžetska i 37 samofinansirajućih. Najveće interesovanje bilo je za veterinu. Smer je popunjen, 50 studenata na budžetu i 10 na samofinansiranju. Kada je reč o ostalim smerovima, veliko interesovanje vlada za fitomedicinu i za agroekonomski smer. Za njih su popunjena budžetska mesta kao i za smer pejzažna arhitektura", kaže Belić. 

Na ovim smerovima ostalo je malo samofinansirajućih mesta koja će biti otvorena u septembarskom upisnom roku

Atraktivno voćarstvo i vinogradarstvo, ali i stočarstvo

Sagovornica kaže da su blizu popune i smerovi voćarsko - vinogradarski, kao i stočarski smer, na koji se prijavilo 53 od 60 studenata na budžetu. Departman za stočarstvo ove godine izuzetno se angažovao na marketinškim aktivnostima i to je urodilo plodom.

Studenti ovog smera imaće priliku i za kvalitetniju praktičnu nastavu na dobru u Temerinu, koje je stavljeno u funkciju za ove namene. Ohrabruje da je veće interesovanje u odnosu na prošlogodišnje za smer poljoprivredne tehnike. Trećina slobodnih budžetskih mesta ostala je nepopunjena na ratarsko - povrtarskom studijskom programu. Znatno manje interesovanje za upis bilo je za smerove hortikulture i agroturizma, a naročito za smer ređenje voda.

"Za nas je veliko, neprijatno, iznenađenje što je mali broj prijavljenih na smer Agroturizam i ruralni razvoj. Znamo da se ruralni razvoj forsira i smatra se da je budućnost Vojvodine u tom sektoru. Znamo da je voda, navodnjavanje i regulisanje vodenih tokova generalni izazov i nije nam jasno zašto ne postoji interesovanje za ovaj smer. Rukovodstvo fakulteta pozabaviće se ovim problemom", kaže Belić.

Sve je više zainteresovanih za organsku poljoprivredu

Sagovornica kaže da je smer organske poljoprivrede gotovo popunjen. Sve je to u skladu sa trendovima proizvodnje i konzumiranjem hrane proizvedene prema organskim principima. 

Samofinansiranje moguće na više rata

Kada je reč o studentima koji nisu mogli da se upišu na budžet već na samofinansiranje, različita je cena studijskih programa u odnosu na smer koji se upisuje. Školarina je od 100.000 do 140.000 dinara. Postoje i smerovi koji su i jeftiniji i za koje je potrebno izdvojiti 80.000 dinara. Uprava fakulteta izlazi samofinansirajućim studentima u susret i omogućava im da školarinu plate u nekoliko rata. Inače, cena školarine nepromenjena je u odnosu na prošlu godinu.


Tagovi

Upis na fakultet Cena školarine Atraktivni smerovi Studenti Upis na budžet Poljoprivredni fakultet u Novom sadu Branislava Lalić


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."