Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dronovi
  • 06.04.2020. 07:30

Poljoprivredni dronovi mogu se koristiti u borbi protiv Covid-19?

Dron može poprskati oko 600.000 m2 dnevno, što odgovara 100 radnika opremljenih prskalicama i bez potrebe za osnovnim sredstvima za zaštitu. Dronovi to rade s više preciznosti, a budući da su roboti, ne mogu se zaraziti virusom.

Foto: Depositphotos/psisaa
  • 127
  • 21
  • 0

Prije nepunih deset godina dronovi su se koristili u različitim aspektima modernog života, a nešto kasnije i u poljoprivredi. Pokazali su se učinkoviti i tokom pandemije Covid-19 koronavirusa. Naime, poljoprivredni dronovi za primjenu sredstava za zaštitu bilja mogli bi se koristiti kao brzo rješenje za automatsku i preciznu dezinfekciju javnih površina.

Velika Britanija traži od vlade dozvolu

Univerzitet Harper Adams traži od vlade Velike Britanije odobrenje upotrebe dronova namijenjenih prskanju usjeva za dezinfekciju žarišnih tačka koje su kontaminirane koronavirusom. Ideju su im dali Kinezi koji su ovakve sisteme koristili za dezinfekciju više od 902 miliona m2 u 20 svojih provincija.

Uprkos činjenici da se poljoprivredni dronovi koriste već duži niz godina u zemljama poput Kine, Indije i SAD-a, europski propisi zabranjuju njihovu upotrebu u Velikoj Britaniji, u svrhu zaštite usjeva.

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

Jonathan Gill, istraživač elektronike i bespilotnih letjelica sa Koledža Harper Adams kaže da se mora donijeti hitno dopuštenje za primjenu dezinfekcionih sredstava pomoću dronova.

Dron dnevno dezinficira oko 600.000 m2

"Dron može poprskati oko 600.000 m2 dnevno, što odgovara 100 radnika opremljenih prskalicama i bez potrebe za osnovnim sredstvima za zaštitu. Dronovi to rade s više preciznosti, a mogu se i vratiti na isto područje za veću preciznost. I naravno, budući da su roboti, oni se ne mogu zaraziti virusom.", kaže za farmers guardian Gill.

Pregovori s kineskim proizvođačima

Univerzitet je već  u pregovorima s kineskim proizvođačima XAG i DJI. Naime kompanija DJI je investirala oko 1,5 milion dolara u svoju flotu dronova koji vrše dezinfekciju, a svaki od njih može nositi oko 200 litara dezinfekcionog sredstva.

Tamo gdje ne može traktor, može dron

Međutim, Direktiva EU do sada nije u Britaniji odobrila hitan način primjene dezifenkcionih sredstava u urabnim područjima, a to je ideja koja bi mogla spasiti mnogo života i smanjiti vjerovatnost zaraze drugih ljudi.  

Detektuju povišenu temperaturu, paze na disciplinu, dostavljaju...

Zanimljivo je kako zahvaljujući termalnim kamerama, dronovi u pojedinim kineskim provincijama skeniraju zgrade pokušavajući uočiti građane s povišenom tjelesnom temperaturom. Osim toga, koriste se i za upozoravanje i disciplinu onih koji ne nose maske ili ne poštuju stroge preporuke koje se tiču izolacije i karantina te drugih preventivnih metoda. Svoju svrhu imaju i u dostavi hrane i ljekova, smanjujući potencijal za kontakt i širenje virusa.

Dronovi obavljaju mnoge zadatke bolje i preciznije od ljudi i postojeće mehanizacije poput prskanja poljoprivrednih površina zaštitnim sredstvima, dostave hrane i nadgledanja velikih površina.  

U videu možete vidjeti kako izgleda dezinfekcija pomoću dronova za prskanje poljoprivrednih površina:

Foto: JumpStory


Tagovi

Dron Poljoprivredni dronovi COVID-19 Pandemija Koronavirus Dezinfekcija površina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete