Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijednost poljoprivrede
  • 11.01.2021. 16:20

Poljoprivreda uspješno opstala u 2020. godini, šta nas čeka ove?

Kada je riječ o kapitalnim ulaganjima, izdvajanja u prošloj godini za te namjene iznosila su 10,5 mil. KM. Prema statističkim podacima, poljoprivredne mašine i opremu kupilo je 1.470 proizvođača uz podršku subvencija resornog ministarstva, u visini od 30 odsto ukupne investicije.

Foto: Bigstockphoto/Faraonvideo
  • 157
  • 33
  • 0

Iako smo godinu za nama najviše upamtili po pandemiji korona virusa jer je izazvala brojne smetnje i zastoje u poljoprivrednoj proizvodnji, ipak evidentno je da su prošlogodišnji prinosi povrća i žitarica bili na zavidnom nivou, iako su domaći poljoprivrednici bili suočeni sa izazovima kod plasmana tih proizvoda, kao i niskim cijenama na tržištu.

Proljetna sjetva ipak je obavljena uspješno, uz podršku ministarstva poljoprivrede prilikom nabavke potrebnog repromaterijala. Godina 2020. ostala je upamćena i po interventnom otkupu stoke, kao i viškova povrća ali uprkos svemu, u agrarnom sektoru ostvarena je vrijednost od 2,6 milijardi KM, navodi RTRS.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Većina proizvođača nije strahovala od virusa tako da su prošlog proljeća bile zasijane rekordne površine i zabilježeni dobri prinosi, kako ratarskih tako i povrtarskih vrsta. U skladu s tim, ukupna biljna i stočarska proizvodnja iznosila je 1,63 milijardi KM.

Viškovi poljoprivrednih proizvoda koji su se javili, stvoreni su prije svega zbog smanjenog obima posla u turizmu i ugostiteljstvu, pri tom su i cijene drastično opale što je dodatno opteretilo proizvođače povrća. U sličnoj situaciji našli su se i uzgajivači stoke pa je Vlada donijela odluku o interventnom otkupu svinja, junadi i povrća. U ove ove svrhe, iz Kompenzacionog fonda opredjeljeno je pet miliona KM.

Nivo ulaganja u poljoprivredu isti i ove godine ?

Kada je riječ o kapitalnim ulaganjima, izdvajanja u prošloj godini za te namjene iznosila su 10,5 mil. KM. Prema statističkim podacima, poljoprivredne mašine i opremu kupilo je 1.470 proizvođača uz podršku subvencija resornog ministarstva, u visini od 30 odsto ukupne investicije. Samo na taj način u polljoprivredu je investirano 49 miliona KM.

Otkupna vrijednost mlijeka u 2021. godini biće oko 126 miliona litara?

"Prilično smo iznenađeni jer smo mislili da će u kriznoj situaciji, kakva je bila prošle godine, biti smanjen obim subvencija. Ipak, zadovoljni smo investicijama i nastojaćemo zadržati taj nivo investiranja i potpora u domaću poljoprivredu", naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, pored redovnih subvencija, obezbijeđeno je i regresirano domaće sjeme jeftinije za 30 odsto od tržišne cijene.

Svi pomenuti benefiti uticali su da se lakše suočimo sa negativnim posljedicama u poljoprivrednoj proizvodnji, a koje je uzrokovala aktuelna pandemija virusa korona.


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Agrarni sektor Viškovi proizvoda Sjetveni materijal Repromaterijal Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete