Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodni dan seoskih žena
  • 24.10.2017. 10:30

Podrška države ženama na selu

Međunarodni dan seoskih žena u Srednjem Banatu obeležen je posetom državne sekretarke Stane Božović i pomoćnice ministra Nine Mitić ženama u Lazarevu i Žitištu, koje se bave zanatstvom, preduzetništvom i poljoprivredom.

Foto: Aleksandar Blanuša
  • 400
  • 18
  • 0

Žene, čija domaćinstva su povodom Međunarodnog dana seoskih žena osim predstavnice Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stane Božović posetili i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, i pokrajinska poslanica Stojanka Lekić, uspešno se bave zanatskim, preduzetničkim i poljoprivrednim poslovima i od njih ostvaruju značajne prihode za svoja domaćinstva.

Koriste i različite vrste subvencija od lokalnih samuprava, kao i pokrajinske i republičke Vlade.

Žene na selu najugroženije

Državna sekretarka Stana Božović rekla je ovom prilikom da Vlada Republike Srbije želi da pošalje poruku kroz zakone i institucije da stvara pravni ambijent za podršku ženama uopšte, samim tim i ženama na selu i njihovom osnaživanju:

"Nadležno Ministrastvo po prvi put ima sektor koji će se isključivo baviti unapređivanjem položaja žena. To podrazumeva pitanja rodne ravnopravnosti i aktivne uloge žena u društvu. Domaćinstva koja smo posetili pružaju najbolji mogući primer kako su žene organizovane, kako rade i koliku podršku imaju od svoje lokalne zajednice. Upravo one daju primer i osnažuju ostale žene. Na ovaj način se pruža podrška i lokalnoj zajednici".

Predstavnici Vlade, Pokrajine i lokalne samouprave u poseti

Ona je napomenula da resorno ministarstvo, na čelu sa ministrom Zoranom Đorđevićem, aktivno radi na merama i programima koji će pružiti podršku ženama, jer analize pokazuju da su žene na selu, ne samo u Srbiji, već i u celom svetu, u najtežem položaju.

"To je posebno izraženo u ruralnim područjima. Tu žena nema podršku. Podaci govore da ona vodi domaćinstvo, brine o deci, aktivno učestvuje u radovima na njivi, vodi brigu o starijim članovima porodice, a ipak se najmanje pita o poslovima upravljanja i pitanjima vlasništva. I lokalne samouprave i dražava će pomoći da se ženama na selu pruži maksimalna podrška. Razgovaraćemo, zajedno ćemo se dogovarati o daljim merama i aktivnostima sledeći najbolje primere iz prakse, poput ovih u Lazarevu i Žitištu", dodala je državna sekretarka Božović.

Pčelarstvo, povrtarstvo i pletenje mreža od kanapa - zarada od koje se živi

Gošće iz resornog ministarstva u Lazarevu upoznale su Anicu Batinić, ženu koja je na čelu društva pčelara "Cvet Banata" i jedan je od osnivača pčelarske zadruge "Zlatna košnica". Porodica Batinić egzistira zahvaljujući pčelarstvu, prodaji meda i drugih pčelinjih proizvoda.

"Pčelarstvom se bavim 16 godina i imam registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Poslednjih pet godina moja porodica živi isključivo od pčelarstva. Težnja nam je da u periodu koji je pred nama povećamo, ne samo prodaju meda, već i drugih pčelinjih proizvoda. Koristili smo podsticajna sredstva zrenjaninske lokalne samouprave, koja je prepoznala pčelarstvo kao veoma značajnu granu poljoprivrede. Pčelarstvo je u usponu i ono može proizvođačima da obezbedi pristojan život. Mi koristimo i pokrajinska i republička sredstva namenjena pčelarima", objasnila je Batinić.

Gosti kod pčelarke Anice Batinić

Goste je u svoje domaćinstvo primila i Milanka Furtula. Ova preduzetnica dugi niz godina pravi različite vrste mreža od kanapa, a svoje proizvode prodaje širom zemlje. Ana Koso iz Žitišta zajedno sa suprugom proizvodi povrće u plastenicima i predstavlja primer uspešne žene u poljoprivredi.

Poslovni razgovori

Stana Božović i Nina Mitić u Žitištu su razgovarale sa ženama ove srednjobanatske opštine. Najviše tema odnosilo se na pokretanje biznisa, načinu konkurisanja i korišćenja podsticajnih sredstava, kao i razvijanju poslovnih ideja. Ovom prilikom priređena je i izložba radova žena iz naseljenih mesta koja pripadaju opštini Žitište. One su prethodne godine dobile podsticajna sredstva zahvaljujući kojima su razvile ili unapredile određenu vrstu preduzetništva.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da je Zrenjanin prošle godine bio dobar domaćin Sajmu stvaralaštva seskih žena Vojvodine.

Foto: Aleksandar Blanuša


Foto prilog


Tagovi

Podrška Država Žene Domaćinstvo Društvo Ministarstvo za rad Zapošljavanje Boračka i socijalna pitanja Srednjobanatski upravni okrug Selo Najugroženije Stana Božović Domaćinstvo Briga o deci Radovi na njivi Poslovi upravljanja Pitanja vlasn


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin