Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robne rezerve
  • 28.04.2022. 12:00

Podjela goriva se privodi kraju - hoće li biti ispoštovan rok?

Iako su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH kritizirali distribuciju, navodeći kako je ona spora te da neće biti izvršena u roku, iz robnih rezervi su negirali ove tvrdnje

Foto: Općina Novi Travnik
  • 348
  • 78
  • 0

Podjela goriva u općinama u Federaciji BiH se privodi kraju. Poljoprivrednici koji su lani ostvarili pravo na poticaje, prema odluci Vlade FBiH imaju pravo na 50 litara po hektaru obrađene površine u 2021. godini. Za pomoć proljetne sjetve, uslijed poskupljenja, na trajno korištenje bez naknade, određena je podjela 1.400.000 litara dizel goriva iz zaliha robnih rezervi.

Iako su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH kritizirali distribuciju, navodeći kako je ona spora te da neće biti izvršena u roku, iz robnih rezervi su negirali ove tvrdnje. Ranije su u ovoj instituciji naveli kako će podjela biti okončana do kraja aprila

Preuzimanje goriva

U većini općina poljoprivrednici su već preuzeli dodijeljene količine. Pravo su imali oni koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini.

Izvršena podjela goriva poljoprivrednicima (Foto: Općina Tešanj)

"Podijeljeno je 2.513 litara goriva za 17 poljoprivrednih proizvođača s područja općine Novi Travnik“, stoji na službenoj stranici. 

Shodno dostavljenim spiskovima, podijeljeno je gorivo i za poljoprivrednike s područja općine Vitez. Isto su potvrdili i u Tešnju, gdje je pravo na dodjelu goriva ostvario 41 poljoprivrednik s područja ove općine, a podijeljeno je 8.200 litara dizela.

Cisterne u Krajini

Cisterne su stigle i do Krajine, potvrđeno je iz Sanskog Mosta, gdje su poljoprivrednici jučer preuzeli gorivo te izrazili zadovoljstvo, jer kreće sjetva kukuruza koji je najzastupljenija poljoprivredna kultura na tom području. 

S druge strane medalje, brojni su i oni koji su zbog bizarnih razloga ostali bez ove pomoći, poput proizvođača u Sapni. Kako se nalaze u blizini entitetske linije, nastanjeni su u Federaciji, a njihove njive su u Republici Srpskoj, zbog čega su i veliki proizvođači izostavljeni. Oni su prošle sedmice održali protest upravo iz tog razloga, a danas će odlučiti i o narednim koracima, odnosno hoće li biti održani masovniji protesti poljoprivrednika. 


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Podjela goriva Robne rezerve Novi Travnik Vitez Tešanj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...