Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Investicije u voćarstvo
  • 22.05.2015. 14:00

Podižu se novi zasadi šljive otporne na šarku

USDA u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a uz potporu projekta FARMA, namjerava podići ogledni zasad sadnica sorte šljive Honey Sweet, otporne na virus šarke.

  • 400
  • 9
  • 0

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA), Linda Eilks boravila je danas u posjeti Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Između ostalog, upoznala je ministra Šemsudina Dedića da američko Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a uz potporu projekta FARMA, namjerava podići ogledni zasad sadnica sorte šljive Honey Sweet, otporne na virus šarke, koju je proizvela Američka služba za istraživanja u poljoprivredi (ARS), u saradnji sa francuskim institutom INRA, napominjući također da su se ogledi ove sorte uspješno izvršili u nekoliko zemalja Evropske unije.

BiH posjeduje konkurentske prednosti za uzgoj šljive

Ministar Dedić se zahvalio na podršci i zanimanju američkog Ministarstva poljoprivrede generalno za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji. Pri tome je istakao da BiH ima dugu tradiciju uzgoja šljive, zahvaljujući veoma povoljnim agro-ekološkim uslovima te da posjeduje sve ključne konkurentske prednosti koje se prvenstveno ogledaju u dobroj kvaliteti šljive, niskim troškovima proizvodnje, širokom spektru proizvoda od šljiva te mogućnostima izvoza, koji je u stalnom porastu uslijed povećane međunarodne potražnje za ovim poljoprivrednim proizvodom.

Dodao je također da Bosna i Hercegovina trenutno zauzima 15. mjesto na svjetskoj listi proizvođača šljive te da će resorno Ministarstvo podržati dalji razvoj ove proizvodnje kako bi ostvarili još bolju poziciju, prvenstveno pružanjem podrške za uvođenje modernih tehnologija kultivacije ali i sorti otpornih ili tolerantnih na virusno oboljenje šarka, koji predstavlja ozbiljan rizik pri podizanju novih zasada šljive sa zdravim i kvalitetnim sadnim materijalom.

BiH bez GMO

Dalje u razgovoru, ministar Dedić je naglasio da je prema Zakonu o genetski modifikovanim organizmima, u BiH zabranjena upotreba organizama i proizvoda od GMO kao i da ne postoje zakonske pretpostavke za uvođenje genetski modifikovanih sorti poljoprivrednih kultura u BiH. Imajući u vidu da relevantni Zakon ostavlja vrlo malu mogućnost za podizanje ogleda sa GMO organizmima, a budući da za sada ne postoje uslovi za strogo kontrolisani uzgoj takvih organizama, Ministarstvo s velikim oprezom pristupa ovom pitanju, s obzirom da nam je namjera graditi imidž zemlje koja proizvodi zdravu organski proizvedenu hranu bez GMO.


Izvori

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Uzgoj šljive Tradicija Virus šarke Šemsudin Dedić Linda Eilks FARMA projekt ARS INRA GMO

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete