Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mercosur i EU
  • 03.12.2020. 07:30

Podijeljena mišljenja oko sporazuma EU - Mercosur: Bune se španjolski poljoprivrednici

Francuska, Nizozemska i Austrija su zaprijetile odbijanjem dogovora, a sada se bune i španjolski poljoprivredni proizvođači.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi (ilustracija)
  • 76
  • 5
  • 0

Sporazum između Mercosura (zajedničkog tržišta osam država Južne Amerike) i Europske unije ponovo je u fokusu javnosti, a nakon što je zaključen 2019. i to poslije dvadeset godina pregovora. Njime bi se stvorila najveća zona slobodne trgovine koju je ikad stvorila EU, a uključivala bi čak 780 milijuna ljudi. No, on još uvijek nije ratificiran.

Njime bi se liberaliziralo 99% poljoprivredne trgovine EU-a, dok bi zemlje Mercosura otvorile svoje tržište za 88% poljoprivredne robe Unije i 91% ukupnog izvoza.

No, Francuska, Nizozemska i Austrija su glasno kritizirale brazilsku politiku zaštite okoliša, i zaprijetile odbijanjem dogovora. Sada se i španjolski poljoprivredni proizvođači bune jer smatraju da će to narušiti njihovu trgovinu agrumima i govedinom.

Naime, kada je riječ o poljoprivrednom sektoru, ovaj sporazum pogoduje državama Mercosura, navodi euractiv budući da je EU prošle godine u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima zabilježila deficit od 13,9 milijardi eura.

Također, to je južnoameričko tržište veliko za izvozne proizvode EU, posebice maslinovo ulje, krumpir, slad, čokoladu, voće i povrće.

Koje su prednosti za EU proizvođače?

S druge strane, ovim će se dogovorom ukinuti carine, europski proizvodi koji nose geografske oznake će biti zaštićeni od imitacija u državama Mercosura te će svaki onaj uvezen u EU morati poštivati sigurnost hrane i standarde za zaštitu okoliša, biljaka i životinja kao i prava radnika. No, sudeći po navedenim optužbama, ima i svoju negativnu stranu. 

Povećati će se trgovina između EU i BiH? Komisija usvojila paket prijedloga

Iako EU taj dogovor vidi kao priliku za isticanje kvalitete svojih proizvoda, europski poljoprivrednici zabrinuti zbog govedine, peradi, riže, šećera i dalje ga kritiziraju. Pozivaju se na razlike u standardima proizvodnje u zemljama Merocsura i EU.

Međutim, sporazum je u Španjolskoj izazvao pomiješane osjećaje. Iako prehrambena industrija ističe nove mogućnosti za sektor, poljoprivrednicima se to ne čini obećavajuće.

Sporazum ljuti španjolske poljoprivrednike

"Za nas kao proizvođače Mercosur predstavlja veliko tržište, no vrlo je jasan apetit za proizvodima koji dolaze iz Europe, točnije iz Španjolske, a koji se također proizvode u južnoameričkim zemljama“, rekao je za Efeagro predstavnik tamošnjeg udruženja prehrambene industrije (FIAB), Josef Puxeu, misleći na govedinu, rižu i sokove od naranče za koje se boji da će preplaviti EU tržište. Zato se smatra kako je važno tražiti elemente uzajamnosti. 

Postoji mogućnost da bi prehrambeni proizvodi koji dolaze iz zemalja Mercosura i koji će imati najviše koristi od trgovine, poput maslinovog ulja, dobiti puno duža razdoblja za prilagodbu prije nego što se uvedu u sporazum, za razliku od drugih koji bi bili bez carina od početka.

Ruralna područja traže da se isti standardi primjenjuju na hranu koja dolazi iz tog dijela svijeta, napominjući da se oni zalažu za slobodnu trgovinu, ali na dobro reguliran, organiziran i uzajaman način kako bi se zajamčila prava konkurencija.

Wojciechowski: Ne smijemo dozvoliti uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenima u EU

"Uvijek smo se protivili ovom sporazumu jer ne donosi gotovo nikakvu prednost španjolskom i europskom poljoprivrednom sektoru“, rekao je José Luis Miguel, tehnički direktor poljoprivredne organizacije COAG. "Potrebno je uzeti u obzir da su države Mercosura među glavnim svjetskim proizvođačima koji posluju prema standardima koji nemaju nikakve veze s EU", dodao je nadajući se da sporazum neće biti ratificiran.

Ako se EU povuče, uskočit će Kina?

Stručnjakinja iz Centra za međunarodne poslove u Barceloni (Cidob) Anna Ayuso za Efeagro kaže kako je EU pokazala neku vrstu protekcionizma, a koji se oslanja na zaštitu okoliša. Tvrdi da dogovor već poštuje Pariški sporazum o klimatskim promjenama i kako ekolozi zahtijevaju, mogao bi sadržavati aneks kojim se uspostavljaju mehanizmi za praćenje. Rekla je da si Europa ne može priuštiti povlačenje.

Ilegalno krče Amazon kako bi EU imala dovoljno soje?

Robert Tornabell, profesor ekonomije i financija u poslovnoj školi Esade ističe da će, ako se EU povuče iz Mercosura, koristi imati Kina, ali i ostali azijsko-pacifički konkurenti poput Indije ili Indonezije. Kaže kako zemlje poput Francuske žele svoje poljoprivrednike zaštititi od uvoza te predlaže sheme osiguranja za one koji budu pogođeni. 

Treba napomenuti da su članice Mercosura Argentina, Barzil, Paragvaj, Urugvaj, Kolumbija, Ekvador, Peru i Čile. 


Tagovi

Mercosur Europska unija Španjolska Dogovor Pregovori


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete