Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozarska Dubica
  • 02.12.2022. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Podignuta optužnica protiv traktoriste: Prevrtnuti IMT prignječio saputnicu

Iako je bio svjestan da uslijed upravljanja vozilom na takav način može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi, olako je držao da se to neće desiti, navode u optužnici

Foto: Karolina Rastija (ilustracija)
  • 208
  • 81
  • 0

Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru podiglo je optužnicu protiv Gliše M. (83), vozača traktora uslijed čijeg prevrtanja je stradala njegova saputnica Slavka T (82). Riječ je o nesreći koja se dogodila 23. avgusta 2019. godine na nekategorisanom putu u Vlaškovcima kod Kozarske Dubice. 

Kako je navedeno u optužnici, vozač je upravljao neregistrovanim traktorom IMT 539, bez važeće vozačke dozvole, dok se s njim u kabini nalazila jedna ženska osoba.

Izgubio kontrolu

Krećući se brzinom od 32 km/h makadamskim putem bez oštećenja i saobraćajne signalizacije na dionici u blagoj nizbrdici i sa krivinom ulijevo, svoje vozilo u kretanju nije držao bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje, da s obzirom na brzinu kretanja, uslove saobraćaja i stanje i osobine puta ne ugrožava druge učesnike u saobraćaju.

Iako je bio svjestan da uslijed upravljanja vozilom na takav način može ugroziti javni saobraćaj i dovesti u opasnost život ljudi, olako je držao da se to neće desiti, navode u optužnici. 

Međutim, vozač je izgubio kontrolu nad traktorom, sišao sa kolovoza, a zatim se popeo na kosinu usjeka s desne strane, što je dovelo do prevrtanja na lijevu bočnu stranu, kojom prilikom je iz kabine ispala Slavka T., a zatim pala na kolovoz ispod traktora koji ju je prignječio zadnjim lijevim točkom i blatobranom. Uslijed zadobijenih povreda preminula je istog dana.

Predviđena kazna zatvora

"Dakle, iz nehata, kao učesnik u saobraćaju na putevima, nije se pridržavao saobraćajnih propisa i time tako ugrozio javni saobraćaj da je doveo u opasnost život ljudi, uslijed čega je kod jednog lica nastupila smrt", stoji u optužnici.

Smrtno stradala žena u prevrtanju traktora

Članom 402. stav 5. Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina za učesnika u saobraćaju koji se, iz nehata, ne pridržava saobraćajnih propisa i time ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ljudi, uslijed čega kod lica nastupi smrt.


Tagovi

Optužnica Traktorista IMT 539 Prevrtanje traktora Nesreća Kozarska Dubica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete