Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tuzlanski kanton
  • 17.05.2017. 08:00

Pod vodom 5 dunuma poljoprivrednog zemljišta

Došlo je do izlijevanja lokalnog potoka koji je poplavio oko pet dunuma poljoprivrednog zemljišta u Tuzlanskom kantonu.

Foto: Pixabay/geralt
  • 506
  • 25
  • 0

Uslijed olujnog nevremena i velike količine padalina i grada, koje je jučer zahvatilo općinu Gradačac, došlo je do izlijevanja bujičnih potoka i Tinje iz korita u naseljima Srnice Donje i Vučkovci, priopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

Došlo je do prekida prometa na relaciji Gradačac-Gračanica R - 460. Prijavljena je poplava stambenog objekta u naselju Vučkovci.

Oštećeni poljoprivrednici

Također, na području općine Gračanica, uslijed olujnog nevremena i velike količine padalina u naseljima Babići i Škahovica, došlo je do izlijevanja Babićkog potoka i Škahovićke rijeke, koji su poplavili nekoliko stambenih objekata na ovom odručju.

Na području Grada Tuzla, u MZ Kiseljak došlo je do izlijevanja lokalnog potoka koji je poplavio oko pet dunuma poljoprivrednog zemljišta. Nakon određenog vremena, stanje na području tih naselja se normaliziralo.

Jako je nevrijeme, praćeno gradom veličine oraha, zahvatilo i područje općine Ljubinje nanevši veliku štetu poljoprivrednicima te skoro u potpunosti uništilo voće, povrće i duhan. Ljubinski poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskih mrazeva. Nevrijeme je zahvatilo i područje Trebinja.

Očuvanje okoline

Prošle su tri godine od majskih poplava koje su zahvatile znatan dio Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ocijenio je napredak u pogledu spremnosti na reagiranje te stanje uma građana kada je riječ o očuvanju okoline, piše klix.

Poplave koje su 2014. godine zahvatile BiH, Hrvatsku i Srbiju, jedne su od najvećih katastrofa na ovim prostorima. Poginulo je najmanje 80 osoba, od čega najmanje 20 u BiH, a na stotine porodica je privremeno ili u potpunosti ostalo bez krova nad glavom. Šteta u BiH i Srbiji procjenjena je oko 3,5 milijardi eura.

Oprema i ljudstvo

"Dosta toga je urađeno od kada su se poplave dogodile. One se ne mogu spriječiti, ali imamo sposobnost da odgovorimo na takvu prirodnu katastrofu. Mi smo i onda odgovorili u svom kapacitetu, a danas smo spremniji kada je riječ o opremi i ljudstvu", rekao je direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Uređenje obale i korita rijeke

"Prije tri godine je 15. maja pao snijeg na Željeznom polju, bio je visok 70 centimetara, a dolje na magistrali padala je kiša i takve stvari će se sigurno ponovo dešavati“, podsjeća Solak.

"Ne treba biti pesimist. U nekim općinama se čiste obale. Mnogo se toga radilo na uređenju korita, na njihovom produbljivanju, na nasipima na rijekama Bosni i Savi, a i na Vrbasu se zajednički radilo iz oba entiteta. Mi smo uradili nekoliko sistema za rano upozoravanje od poplava u dolinama rijeka", kazao je Solak podsjetivši da je najbitnije promijeniti svijest ljudi, što je zapravo najteže.

Tada je ljudski faktor odigrao značajnu ulogu u tragediji, uglavnom zbog bespravne gradnje na trusnim zemljištima.

Foto: Pixabay/geralt


Tagovi

Tuzlanski kanton Poplava Fahrudin Solak Fedaralna uprava civilne zaštite


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.