Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phil Hogan
  • 27.08.2020. 13:20

Phil Hogan podnio ostavku - prekršio mjere protiv korona virusa

Bio je na večeri sa 82 uzvanika, a dozvoljeno je šest. Nije se držao ni pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u Irsku došao iz Bruxellesa.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 80
  • 13
  • 0

Phil Hogan još je jedna žrtva korona vriusa ili bolje rečeno, žrtva krive odluke. Naime, ovaj političar Evropske unije, njen komesar za trgovinu i bivši komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj, podnio je predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen ostavku zbog kršenja protupandemijskih mjera. 

"Sve je jasnije da je kontroverza u pogledu moje nedavne posjete Irskoj počela odvraćati pažnju sa mog rada kao evropskog komesara i diskreditovati moj rad u sljedećim ključnim mjesecima, posebno pregovorima o sporazumu o budućim odnosima sa Velikom Britanijom", komentarisao je u saopštenju o ostavci. 

Nije se držao pravila

A posjeta u Irskoj, koju je pod pritiskom der Leyen, morao opisati na četiri stranice, odvijala se od 31. jula do 21. avgusta. Pred sam odlazak, 19. avgusta, u Galweju je prisustvovao večeri na kojoj je bilo više od 80 ljudi, što je daleko više od šest koliko dopuštaju tamošnja pravila. 

Osim toga, nije se držao pravila o odlasku u samoizolaciju nakon što je u tu zemlju došao iz Bruxellesa. Tada se pozvao na negativan test na Covid-19 smatrajući da je dovoljno da ne prekrši pravilo o karantinu. Mediji navode i kako je ga je dva dana nakon večere irska policija zaustavila jer je za volanom razgovarao na mobitel.

U saopštenju je priznao da nije trebao učestvovati na večeri povodom 50. godišnjice golf kluba irskog parlamenta na kojoj je bilo 82 zvanice. "Duboko žalim što je moje putovanje u Irsku - zemlju koju sam sa ponosom predstavljao kao javni službenik većinu svog odraslog života - izazvalo takvu zabrinutost, nelagodu i uznemirenost", napisao je Hogan. Kaže, trebao je biti rigorozniji u svom pridržavanju protupandemijskih smjernica. 

Odlazak u vrijeme nezgodno za EU 

"Životna čast mi je bila služiti kao evropski komesar, prvo u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a zatim u trgovini. Vjerujem da je projekt Evropske unije krunsko postignuće našeg zajedničkog kontinenta: snaga za mir i prosperitet kakvu svijet nikada nije vidio", riječi su ovog Irca, rođenog u Kilkennyju. 

Nezgodno je što njegov odlazak stiže u vrijeme posebno napetih trgovinskih odnosa EU-a sa SAD-om, Kinom, ali i Brexita. 

"I dalje sam uvjeren da je u vrijeme kada se globalna privreda suočava sa značajnim izazovima i turbulencijama, važnost EU kao globalnog lidera i dalje najvažnija. Kao komesaru EU za trgovinu bio mi je prioritet ojačati njenu globalnu vodeću ulogu u trgovini i ojačati sposobnost da se zaštiti od nepoštenih trgovačkih praksi. EU mora ostati u središtu multilateralnog sistema otvorene, poštene trgovine i trgovine temeljene na pravilima i nastaviti sprovoditi pozitivnu agendu reformi", poručio je. 

Predsjednica der Leyen je prihvatila i kratko komentarisala njegovu odluku. "Vrlo sam mu zahvalna na njegovom neumornom radu komesara za trgovinu od početka ovog mandata i na prijašnjem uspješnom mandatu komesara zaduženog za poljoprivredu. Želim mu sve najbolje za budućnost."


Tagovi

Phil Hogan KOmesar Ostavka Protupandemijske mjere Kršenje Irska


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete