Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Registracija traktora
  • 23.03.2019. 11:00

Paori traže od Vlade Srbije odlaganje primene Zakona o traktorima

Udruženje "Paori Crepaja" uputili su pismo Vladi Srbije u kojem traže da se Zakon koji propisuje zamenu starih registarskih tablica na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama odloži na najmanje godinu dana i da do tada važe postojeći propisi.

Foto: Bigstockphoto/Roman_photography_079
  • 1.020
  • 49
  • 0

Udruženje "Paori Crepaja" uputilo je otvoreno pismo ministarstvima poljoprivrede i saobraćaja Srbije u kojem je zatražilo odlaganje primene Zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je predviđeno da se do 4. aprila zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama. Oni su zatražili da se pomenuti zakon odgodi na najmanje godinu dana, a da do tada važe postojeći propisi.

Paori Crepaja: Ratari u predstojeću setvu ulaze bez ikakve pomoći

Kako stoji u pismu to je još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im pomognu čini sve da im odmogne i gurne ih u propast. U pomenutom pismu se navodi i to da ratari u predstojeću setvu ulaze zaduženi i bez ikakve pomoći uz napomenu da su inače minornim subvencijama poljoprivrednici potpuno degradirani i očigledno ovoj državi beznačajni.

Više od 60 odsto traktora u Srbiji ide u rashod?

Registracija traktora veliki izdatak za poljoprivrednike

Predsednik tog udruženja Miroslav Grubanov je kako prenosi Danas, izjavio da paori nemaju informaciju da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Oni zahtevaju da se primena Zakona odloži, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom položaju. Grubanov napominje da registracija traktora s prikolicama, tehničkim pregledom i osiguranjem dostiže i nekoliko desetina hiljada dinara, a to je veliki izdatak za većinu poljoprivrednika.

Većina poljoprivrednika ima stare traktore

Miroslav Grubanov navodi da je najviše onih ratara koji imaju stare mašine i čak ne izlaze na saobraćajnice jer ne mogu bez kabine. Prema njegovim rečima, Zakon izgleda kao da ga je pisao neko ko nije video traktor i nema veze s poljoprivredom. On dodaje da ako je zakon napravljen samo zato da bi se punio budžet, onda neka država kaže koliko paori novca treba da uplate da bi prestalo sa otežavanjem ionako teške situacije za poljoprivrednike.

Zakon o registraciji najviše pogađa male poljoprivrednike

Grubanov naglašava da država, koja poljoprivrednicima daje subvencije od 30 evra po hektaru, sada traži da joj se plaća registracija, a poznato je da je polovina traktora u našoj zemlji dotrajala i da se i ne može registrovati po novom zakonu. Predsednik udruženja "Paori Crepaja" tvrdi da zakon najviše pogađa male poljoprivrednike, pošto veliki imaju računa da registruju mašine i traktore jer obrađuju velike površine zemlje i imaju velike prihode, a većina ima i nove traktore.

Za preregistraciju traktora ostalo još dve nedelje

Pare od subvencija za registraciju

Grubanov zaključuje da će mali poljoprivrednici ono što dobiju za subvencije, automatski vratiti državi kroz registraciju, dodavši da mu se čini da kao da se namerno ide na uništavanje malih i srednjih gazdinstava. On veruje da će Vlada Srbije i nadležna ministarstva imati razumevanja za zahtev i reagovati na vreme što je u interesu poljopivrednika, ali i države.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Traktori Registracija Zakon Bezbednost saobraćaja Paori Crepaja Miroslav Grubanov


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta