Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Start paketi
  • 04.05.2021. 14:10

Ove godine obezbjeđeno 1.500 start paketa za poljoprivrednike

Za 2021. godinu u planu je da se nastavi sa promovisanjem ugovorene proizvodnje i jačanje podsektora voća, povrća, ljekobilja i pčelarstva.

Foto: Lucija Bencarić (ilustracija)
  • 164
  • 135
  • 0

Tokom ove godine će u Republici Srpskoj biti podijeljeno 1.500 start paketa poljoprivrednim proizvođačima, koji su najviše zainteresovani za plastenike. Realizacija pomenute ideje moguća je zahvaljujući projektu "Razvoj konkurentnosti u ruralnim sredinama".

U Jedinici za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da rade na 38 biznis planova. Oni najuspješniji, koji su zaživjeli, prema riječima službenice za izbor korisnika, Violete Lemić, su u uzgoju voća, povrća, plasteničke proizvodnje, uzgoja malina, kao i ljekovitog bilja.

"Najveće benefite po ovom modelu promovisanja ugovorene proizvodnje ostvaruju mali proizvođači, koji dobijaju bespovratnu podršku od 50 odsto sredstava za zasnivanje proizvodnje", naglasila je Lemić. Pored malih proizvođača, koristi će imati i svi koji planiraju proširenje kooperantske mreže i intenziviraju obim otkupa, ali i uspostavljaju saradnje sa kooperantima, piše Glas Srpske

Vrijednost projekta skoro pet miliona KM

Od sume u visini od 2,5 miliona KM iz pomenutog projekta, prema njenim riječima, dio od oko 370 hiljada KM biće kroz učešće opština i 1,7 milion KM putem učešća korisnika, tako da procijenjena ukupna vrijednost iznosi oko 4,7 miliona KM.

Za 2021. godinu u planu je da se nastavi sa promovisanjem ugovorene proizvodnje i jačanjem podsektora voća, povrća, ljekobilja i pčelarstva.

"Značajna podrška u nabavci opreme biće usmjerena poljoprivrednim zadrugama, koje iza sebe imaju minimalno godinu dana poslovanja", objašnjava službenica za korisnike, dodajući da na osnovu dospjelih biznis planova, najviše sredstava i najveći broj proizvođača je u podsektoru povrća, plasteničkom uzgoju voća, kao i u pčelarstvu.

Navedena podrška nadležnog ministarstva puno znači malim proizvođačima. Kako kaže direktor zadruge "Plodovi Slatine", Draško Bašić, start pakete na teritoriji Laktaša prošle godine dobilo je 24 farmera, a od tog broja 12 njih je sufinansirano za plastenike. 

Podijeljeno 25 besplatnih sjemenskih paketa proizvođačima

"U toj opštini, u 2020. dodatno su podijeljena još 42 plastenika od 100 kvadratnih metara. Ove godine planirano je 15 plastenika iste površine i pet od 150 kvadrata, namijenjenih isključivo za proizvodnju rasada", istakao je Bašić.

Potporom ministarstva poljoprivrede zadovoljni su i proizvođači jer i ove sezone imaju gdje posijati paradajz i papriku

"Prošlogodišnji prinosi bili su zadovoljavajući, imajući u vido to da hemiju uopšte nisam koristio. Povrća je bilo dovoljno za cijelu porodicu", rekao je agronom Srđan Radan iz Istočnog Novog Sarajeva. On je uložio dio novca, uglavnom za sadni materijal.

Kako dalje objašnjava Violeta Lemić, planirano je da, između ostalog, bude nastavljena izgradnja kapaciteta klastera, u cilju stvaranja poljoprivrednih robnih marki za svježe voće i povrće, uključujući tu i brendiranje proizvoda.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Start paketi Sadni materijal Violeta Lemić Plastenička proizvodnja Uzgoj voća Uzgoj ljekobilja Pčelarstvo Violeta Lemić Sadni materijal Brendiranje proizvoda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

18

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 11

Katastrofu, propast ćemo! 61,1%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 27,8%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,6%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,6%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]