Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup farmi
  • 29.11.2022. 15:00

Otkupljuju farme: Vlada Nizozemske želi smanjiti zagađenje azotom

Od 2.000 do 3.000 farmi bit će obuhvaćeno najnovijim mjerama, a ako se ne javi dovoljan broj farmera, slijedi obavezan otkup

Foto: Depositphotos/gigra
  • 194
  • 53
  • 0

Vlada Nizozemske je objavila najnovije planove za smanjenje zagađenja azotom, što uključuje plan otkupa, piše Dutchnews. Za 2.000 do 3.000 farmi i drugih velikih zagađivača koji se nalaze u blizini ekološki osjetljivih područja bit će ponuđen ugovor o otkupu koji će iznositi više od 100 postotne vrijednosti.

Još nema obaveznog otkupa

Informacije koje su procurile sugerišu da će dogovor biti i 120 posto, ali ministri još nisu finalizirali uslove. U ovom trenutku neće biti obaveznog otkupa. Međutim, Christianne van der Wal, ministrica za prirodu i azot, rekla je da ako se ne javi dovoljan broj farmera morat će se preduzeti taj korak. 

U januaru će biti saopšteno koje farme i preduzeća trebaju da se zatvore, a ministri će procijeniti da li se javio dovoljan broj. Tvrde da će se uklanjanjem oko 2.000 do 3.000 izvora zagađenja azotnim jedinjenjima, priroda moći oporaviti, farme bez odgovarajućih dozvola biti legalizovane, a izgradnja nastaviti.

Razmatra se i nametanje poreza na emisije azota, u skladu s porezom na CO2. Vlada treba da smanji emisije u skladu s evropskim propisima kako bi bile zaštićene zone poznate kao područja Natura 2000.

Farmeri zabrinuti

Poljoprivrednici su protestovali zbog najavljenih mjera. Val nezadovoljstva je ovo ljeto preplavio vijesti iz Nizozemske. Oni su mehanizacijom izlazili na autoputeve, blokirali tržne centre i njihov skladišta, bilo je upada u posjede ministara u pokušaju da izvrše pritisak na Vladu.

Holandski poljoprivrednici se ne smiruju - policija pucala na traktor, naređena istraga

LTO Nederland, najveća poljoprivredna grupa, je saopštila da je najviše zabrinuta zbog dodatnih ograničenja s kojima će se suočiti preostali farmeri. Planovi da se dopuste veće varijacije azota u podzemnim vodama imat će utjecaj i na ratare i na stočare.

Nizozemska agencija za procjenu životne sredine PBL tvrdi da su prethodne šeme otkupa u posljednjih 25 godina smanjile ukupan broj grla goveda za samo nekoliko procenata. Vlada je navela da želi izraditi dugoročni plan za budućnost agrara zajedno s poljoprivrednim organizacijama, ekološkim grupama i lokalnom upravom.


Tagovi

Nizozemska Farme Emisije azota Otkup farmi Obavezni otkup Zagađenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

57


Glasova: 25

Da 43,9%

Glasova: 23

Ne 40,4%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,8%

Pregled ankete

Pregled ankete