Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 07.07.2022. 15:00

Otimanje zemlje i prevare u EU - na sceni brojne kriminalne prakse?

Izvještaji EK i ECA u fokusu imaju prevare vezane za zemljište, načine otimanja i posljedice.

Foto: Depositphoto/yeti88
  • 150
  • 19
  • 0

Evropska komisija je izradila specijalni izvještaj u kojem je dala odgovor na prevare u okviru ZPP-a. U dokumentu se pokušava odbraniti način njihovog rješavanja, posebno kada je u pitanju otimanje zemlje. Evropski revizorski sud (ECA) je u ponedjeljak, 4. jula, objavio revizorski izvještaj u kojem je utvrđeno kako je potrebno učiniti više u borbi protiv prevara u ostvarivanju prava na podršku. Kao glavni rizik navedeno je otimanje zemlje.

U izvještaju ECA se ističe da prevare sa zemljištem štete finansijskim interesima EU i sprečavaju ostvarivanje ciljeva zajedničke politike. Predstavljen je i pregled rizika koje djeluju na ZPP. U ovoj organizaciji navode kako ne postoji precizna pravna definicija otimanja zemlje, kao jasno definisan pojam, ali da se ova pojava dešava na terenu, a njene posljedice su razorne.

Kada je u pitanju ZPP, termin se odnosi na koncentrisanje velikih površina zemljišta i isplata u rukama velikih kompanija ili pojedinačnih investitora.

Nezakonite metode

Otimanje zemlje je uključivalo razne kriminalne i štetne prakse, kao i nezakonite metode sticanja zemljišta. Navedene su radnje poput falsifikovanja dokumenata, upotreba političkog uticaja i doušnika, zastrašivanja, manipulacije procedurama i dokumentima, davanje i primanje mita.

Zemljišta u javnom vlasništvu najpodložnija otimanju (Foto: Depositphotos/AlexGukBO)

Prevaranti su na različite načine, legalne i ilegalne, sticali pravo na zemljište, a cilj je bio da se domognu primanja iz direktnih plaćanja bez obavljanja poljoprivredne aktivnosti.

U izvještaju se navodi da je EK odgovorila na slučajeve prevare u potrošnji sredstava, ali nije bila dovoljno proaktivna u rješavanju uticaja rizika od ilegalnog otimanja zemljišta na plaćanja. Preporučuje se da EK pregleda načine plaćanja nacionalnih agencija i kako se primjenjuju smjernice o provjeri da li je zemljište u zakonitom raspolaganju podnosioca zahtjeva. Zatražen je i savjet kako da države članice riješe problem otimanja zemljišta.

OLAF, organizacija EU za borbu protiv prevara, je otkrila da su zemljišta u javnom vlasništvu, kao i ona privatna gdje je vlasništvo nejasno, najpodložnija otimanju.

Izvještaj o odgovorima EK

U ovom dokumentu je zauzet stav da otimanje zemljišta ne predstavlja problem svojstven zloupotrebi slabosti u zakonodavstvu ZPP-a. Tvrde da je on povezan s mogućim nedostacima pravnog sistema, nadzora i zaštite prava pojedinaca.

Najam poljoprivrednog zemljišta - velike razlike u cijeloj EU

Napravljena je razlika nezakonitog dobivanja zemljišta i naknadnog ispunjavanja kriterijuma podobnosti za plaćanje i s druge strane samo pretvaranja da ispunjavaju uslove putem falsifikovanih dokumenata.

Iz EK naglašavaju da prihvataju preporuke ECA kada je u pitanju problem stvarnog i fiktivnog otimanja zemljišta, kao i da šire pozitivnu praksu u državama članicama.


Tagovi

Evropska Komisija Evropski revizorski sud OLAF Otimanje zemlje Prevare ZPP-a


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

67


Glasova: 30

Da 44,8%

Glasova: 26

Ne 38,8%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas