Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 11.08.2021. 16:00

Ostvarili smo rast izvoza, ali i uvoza!

Iako je visok procenat rasta izvoza posljedica činjenice da je u istom razdoblju prošle godine on bio manji zbog negativnih ekonomskih posljedica pandemije, to ne umanjuje pozitivne trendove u 2021. godini.

Foto: Depositphotos/AleksandrKondratov
  • 70
  • 138
  • 0

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih šest mjeseci u 2021. godini izvoz iz naše zemlje porastao je za 31,1 posto u odnosu na isti period u 2020. i iznosio je šest milijardi i 489 miliona KM. Kada je riječ o uvozu, on je realizovan u vrijednosti od devet milijardi i 613 mil. KM, odnosno, veći je za 19,8 procenata. 

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 67,5 posto dok je istovremeno vanjskotrgovinski robni deficit dosegao tri milijarde i 124 miliona KM, pokazuju statističke analize.

Kada je riječ o izvozu u zemlje CEFTA-e, tu je realizovan iznos od jedne milijarde i 16 miliona KM, odnosno, došlo je do rasta za nešto više od 30 procenata. Istovremeno, sa tog tržišta uvezeno je robe u vrijednosti od jedne milijarde i 215 miliona KM, a što predstavlja povećanje za više od 21 posto. 

Posljedice pandemije odrazile se na rast izvoza

Govoreći o tome, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je čak 83,6 procenata. Izvoz u zemlje Europske unije iznosio je četiri milijarde i 825 miliona KM, tačnije, veći je za 33,3 posto u poređenju sa istim razdobljem u prethodnoj godini. Sa europskog tržišta, Bosna i Hercegovina uvezla je proizvoda u vrijednosti od pet milijardi i 815 miliona KM, što je za 19,8 procenata više. 

U ovom slučaju pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 83 posto. Iako je visok procenat rasta izvoza posljedica činjenice da je u istom razdoblju prošle godine on bio manji zbog negativnih ekonomskih posljedica pandemije, to ne umanjuje pozitivne trendove u robnoj razmjeni koju naša zemlja bilježi u 2021. godini. 

I dalje neizvjesno za proizvođače kornišona i šljiva?!

Podsjetimo, za nas je vrlo važan nesmetan izvoz i protok robe, naročito brzo kvarljive, imajući u vidu da sektor voća i povrća ostvaruje izvoz od par stotina miliona KM. Oko 60 posto izvoza odnosi se na zemlje EU.

Takođe, kamioni sa svježim kornišonima i šljivama iz BiH i dalje imaju problema pri prelasku granice na prijelazu Bosanska Gradiška.

Firme koje se bave otkupom i izvozom sada strahuju da će morati prekinuti otkup od malih proizvođača jer će imati višak voća i povrća, zbog toga što su im hladnjače već pune.


Tagovi

Uvoz Izvoz Evropsko tržište Pokrivenost uvoza izvozom Zemlje CEFTA-a Ekonomske posljedice pandemije Otkup


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

60


Glasova: 27

Da 45,0%

Glasova: 23

Ne 38,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !