Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 12.04.2021. 07:30

Ostaci pesticida pronađeni i u svinjskoj masti: U kojim namirnicama ih ima najviše?

U susjednoj Hrvatskoj je glifosat otkriven na špinatu te tebukonazol i spinosad na jagodama.

Foto: Depositphotos/Kalinovskiy
  • 242
  • 111
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je godišnje izvješće o ostacima pesticida koji se nalazi u hrani unutar tržišta Europske unije, Islandu i Norveškoj. Analizirano je ukupno 96.302 uzorka prikupljenih u 2019. godini.

Od ispitivanih uzoraka u 96,1 posto slučajeva je utvrđeno da se nalaze unutar zakonom dopuštenih razina, dok je 3,9 posto premašilo maksimalnu razinu ostataka (MRL). U podskupu 12.579 uzoraka analiziranih u sklopu programa kontrole koji koordinira EU (EUCP), 98 posto je bio u zakonski dozvoljenim granicama.

U Hrvatskoj nađeni ostaci četiri aktivne tvari

EUCP je analizirao nasumično prikupljene uzorke za 12 prehrambenih proizvoda. Riječ je o jabukama, kupusu, salati, breskvama, špinatu, jagodi, rajčici, zobi, ječmu, crnom i bijelom grožđu za proizvodnju vina te kravljeg mlijeka i svinjske masti.

Od svih uzoraka utvrđeno je da 6.674 ili 53 posto nema mjerljivih razina ostataka. Njih 5.664 ili 45 posto sadržavalo je jedan ili više ostataka u koncentracijama nižim ili jednakim dopuštenim razinama. Međutim, 241 ili dva posto sadržavalo je ostatke koji premašuju zakonski maksimum od čega je jedan posto dovelo do pravnih reakcija.

U odnosu na 2016. godinu, stopa prekoračenja za breskve je pala s 1,9 posto na 1,5, za zelenu salatu s 2,7 na 1,8, jabuke 2,7 na 2,1 i rajčicu s 2,6 na 1,7 posto. Više ostataka nađeno je na jagodama i to za 1,5 posto, kupusu 0,8, grožđu 0,5 i svinjskoj masti 0,2 posto. Kao i 2016. godine, u kravljem mlijeku nisu nađeni pesticidi.

U susjednoj Hrvatskoj je uzeto 196 uzoraka, a prema EFSA-inoj tablici nađene su četiri aktivne tvari od kojih jedna nedozvoljena za korištenje. Riječ je o dimetoatu koji je nađen na breskvama. Otkriven je još glifosat na špinatu te tebukonazol i spinosad na jagodama.

Više rezultata ovisno o uzorcima prikupljenim u pojedinim državama, pogledajte ovdje.

Ovaj se nacionalni program kontrole temelji se na riziku i cilja proizvode za koje postoji mogućnost da sadrže pesticide ili za koje su prethodnih godina utvrđena prekoračenja. On pruža važne informacije o rizicima, ali za razliku od podataka EUCP-a ne pruža statistički reprezentativnu sliku o razinama ostataka koje  bi se moglo očekivati u hrani na policama trgovina diljem Europe, upozorili su iz EFSA-e.


Tagovi

Pesticidi Ostaci Analiza EFSA EUCP


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete