Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 09.12.2020. 16:00

Osnovana Grupacija domaćih organskih proizvođača - strpljivo do većih površina

Osnovna prednost organskog uzgoja kod nas, u odnosu na zemlje u regionu, je sertifikat za bavljenjem ovim vidom poljoprivrede, kao i prerade plodova.

Foto: Marko Orlović
  • 135
  • 44
  • 1

Intenziviranje obima proizvodnje hrane po organskim principima, ali i uvažavanje interesa proizvođača, predstavljaju prioritetne ciljeve juče osnovane Grupacije organskih proizvođača, u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Republike Srpske, stoji u zvaničnom saopštenju ove institucije.

Za predsjednika novoformirane Grupacije, na održanoj online sjednici, izabran je Radovan Anđelić, iz privrednog subjekta Anđelić, iz Trebinja, a poslove zamjenika predsjedavajućeg izvršavaće Nedeljko Kusturić, ispred privrednog društva "Prirodno bilje", iz Banja Luke. 

Sve veći interes za organski uzgoj

Tema juče održanog sastanka, između ostalog, bio je Pravilnik o uslovima korištenja i načina sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, a o čemu će se Grupacija izjasniti pisanim putem nadležnom ministarstvu.

Tokom razgovora bilo je riječi i o značaju organski proizvedene hrane, kao i o sve većoj potražnji potrošača za proizvodima uzgojenim na ovaj način. Navedeno je rezultiralo i većim interesom poljoprivrednih proizvođača u RS da se okrenu ovom vidu proizvodnje.

Tokom proteklih godina, među domaćim organskim uzgajivačima vladao je veliki interes i za sakupljanjem šumskih plodova, ljekovitog bilja i gljiva. Istovremeno, proizvodnja povrća i voća, kao i žitarica, te njihove prerađevine u stalnom je porastu.

Naša prednost je postojanje sertifikata

Osnovna prednost organskog uzgoja kod nas, u odnosu na zemlje u regionu, je sertifikat za bavljenjem ovim vidom poljoprivrede, kao i prerade plodova.

Podsjećamo da smo na Agroklubu nedavno pisali kako će od naredne godine sertifikovani proizvođači organske hrane u RS na svojim proizvodima moći da koriste znak "Organski proizvod Republike Srpske" što je još jedan krupan korak u razvoju eko proizvodnje u našoj zemlji.

Resorno ministarstvo promoviše organski uzgoj - strpljivo i sa drugačijim proizvodima na tržište

Tom prilikom Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjetio je da je Bosna i Hercegovina prva donijela Zakon o ekološkoj proizvodnji hrane.

"Prije nekoliko godina u RS imali smo oko 300 hektara pod organskim usjevima, sada je ta brojka duplo veća. Trenutno je oko 100 proizvođača sertifikovano ili u procesu dobijanja sertifikacije, a vrijednost izvoza kreće se oko pet miliona maraka", istakao je ministar i dodao kako će se nastojati da se i u narednom periodu još više povećaju podsticaji za ovaj vid proizvodnje kako bi broj poljoprivrednika i površina pod ekološkim uzgojem bio što veći.

Kako kaže, svjesni su u nadležnom ministarstvu da sadašnja izdvajanja nisu konkurentna podsticajima u većini evropskh zemalja, ali će se truditi da ovaj vid uzgoja dovedu u položaj kakav zaslužuje.


Tagovi

Organski uzgoj Organska hrana Sertifikovani proizvođači Boris Pašalić Ministarstvo poljoprivrede Organski uzgajivači


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

47


Glasova: 20

Da 42,6%

Glasova: 20

Ne 42,6%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,9%

Pregled ankete

Pregled ankete