Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSEP
  • 09.02.2017. 15:00

Osnovan Hrvatski savez udruga eko proizvođača

Cilj je u Savez okupiti proizvođače svih županija kako bi zajedno surađivali i stvarali bolje okružje za rad i napredak ekološke proizvodnje.

Foto: sara-kangas/pixabay.com
  • 3.255
  • 149
  • 0

U Mjesnom odboru Buzin kraj Zagreba održana je druga skupština Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača čiji su osnivači predstavnici i delegati 11 udruga ekoloških proizvođača, najvećim dijelom malih i srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Nakon šest mjeseci usklađivanja svih udruga članica sa statutom saveza, isti je registriran i od ponedjeljka 23.01.2017. godine nastavlja djelovati kao registrirani punopravni subjekt.

Na skupštini je potvrđeno da su pomaci ka širenju ekološke proizvodnje i poboljšavanju uvjeta opstanka obiteljskih ekoloških gospodarstava još uvijek dosta teški. Iako je do kraja 2015. (do kada su dostupni statistički podaci) zabilježen rast ekološke proizvodnje na 4,94%, to je i dalje znatno manje od 8% zacrtanih Akcijskim planom razvoja ekološke poljoprivrede u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2011.-2016. godine.

Neorganizirano lokalno tržište

Neorganiziranost lokalnog tržišta dovodi do toga da je povećana proizvodnja, više motivirana većim poticajima, a ne iskrenom razumijevanju ekološke proizvodnje, orijentirana na izvoz te zdrava, ekološki proizvedena hrana i dalje nije u dovoljnoj mjeri dostupna hrvatskim potrošačima.

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača će ukazivati i aktivno sudjelovati u rješavanju aktualnih problema u poljoprivrednoj politici Republike Hrvatske.

Najavljeno ukidanje potpora za voćarstvo i povrtlarstvo, koje je posebno deficitarno, dodatno bi povečalo ovaj nedostatak. Nepostojanje kontrole na lokalnom tržištu vodi nezaštićenosti kako proizvođača, tako i potrošača koji zbunjeni raznim aferama smanjuju povjerenje u eko certifikat.

Novi zakon EU o ekološkoj proizvodnji donio bi na ovom planu određene pomake na bolje no njegovo donošenje tek je u proceduri. Za uspješno provođenje poštene politike ekološke proizvodne, potrebno je osnovati nezavisno povjerenstvo isključivo samo za ekološku proizvodnju.To je između ostalog tražio predsjednik Saveza Nenad Kuftić na sastanku sa Ministrom poljoprivrede Tolušićem.

Cilj je zajednički surađivati

Svi navedeni problemi predstavljaju veliku motivaciju i potrebu za udruživanjem, pa se Savezu na Skupštini pridružila novo osnovana Udruga ekoloških proizvođača Velebit, Ličko-senjske županije, a u osnivanju su još dvije Udruge ekoloških proizvođača.

Cilj je u Savez okupiti proizvođače svih županija kako bi zajedno surađivali i stvarali bolje okružje za rad i napredak ekološke proizvodnje te ovim putem Savez poziva sve udruge ekoloških proizvođača koje još nisu članice da se priključe.

Savez poziva sve udruge ekoloških proizvođača koje još nisu članice da se priključe.

U planu je nastavak rada na zadanim ciljevima od promocije i zaštite ekoloških proizvoda do očuvanja vjerodostojnosti ekoloških proizvoda i zaštite potrošača, provođenja zajedničke politike i sudjelovanja u donošenju zakonskih prijedloga i akata koji su u interesu ekoloških proizvođača i OPG-ova, jačanja regionalnih udruga i međuregionalne suradnje, razvoja tržišta, osnivanja i umrežavanja ekoloških tržnica po cijeloj Hrvatskoj, jačanja ruralnog razvoja i razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te poticanju deficitarne povrtlarske, voćarske i prerađivačke proizvodnje.

Autor: Sunčana Pešak, Foto: sara-kangas/pixabay.com


Tagovi

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača HSEP Zagreb Eko Proizvođači

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić