Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tihana Škugor
  • 10.03.2017. 07:30

Osijek među vodećima u primarnoj selekciji otpada

Razvoj sustava primarne selekcije u Gradu Osijeku!

  • 1.756
  • 88
  • 0

Unikom je komunalna tvrtka koja je osnovana 1960. godine, a danas broji 350 zaposlenih osoba. Njihova primarna djelatnost je održavanje javnih zelenih površina u gradu, skupljanje i odvoz komunalnog otpada te imaju radnu jedinicu građevina koja održava ceste i nogostupe u gradu Osijeku, a u sklopu tvrtke je i Zoološki vrt.

Na Osječkom proljetnom sajmu imali priliku čuti zanimljivo predavanje pod nazivom "Razvoj sustava primarne selekcije u Gradu Osijeku" koje je održala Tihana Škugor voditeljica sustava kvalitete i zaštite okoliša u Unikomu, a posjetiteljima sajma također su dijelili kompost koji je nastao iz izdvojenog otpada.

Nama je cilj da se koristan otpad izdvoji na kućnom pragu

Možete li objasniti što je sustav primarne selekcije?

Primarna selekcija se bazira na hijerarhiji otpada koja daje naglasak na izdvajanju otpada na mjestu njegova nastanka. Nama je cilj da se koristan otpad izdvoji na kućnom pragu pa tako dobivamo najkvalitetniju i najčistiju komponentu koja će se dalje moći prerađivati, raditi i ponovno upotrijebiti, a to je sve jedan zatvoreni krug.

Želimo postići da se smanji količina otpada koja završava na odlagalištu

Kada je započeta ideja primarne selekcije?

Ideja o primarnoj selekciji datira iz 1994. godine u gradu Osijeku kada su započeti prvi koraci postavljanjem spremnika za odlaganje na javnim površinama. Poslije se to samo nadogradilo u novom planu o gospodarenju otpada donesenom 2017. godine koji kaže da bi trebali odvojiti 60% iskoristivog otpada iz komunalnog otpada do 2020. godine. Sada imamo više različitih modela prikupljanja otpada odnosno izdvajanja iskoristivog otpada, a to su: eko točke, eko otoci, reciklažna dvorišta i najvažniji model od vrata do vrata. Razvojem sustava primarne selekcije bi htjeli postići da se smanji količina otpada koja završava na odlagalištu.

Osijek je jedan od vodećih gradova po pitanju primarne selekcije

Kako stoji Osijek po pitanju primarne selekcije?

Mislim da je Osijek jedan od vodećih gradova u Republici Hrvatskoj po pitanju primarne selekcije. Među prvim gradovima smo koji smo se uhvatili u koštac s biootpadom koji u sastavu komunalnog miješanog otpada zauzima najveći dio i upravo izdvajanjem tog biootpada nama su se drastično smanjile količine otpada na odlagalištu što je i jedan od osnovnih ciljeva.

Ostvarili smo dosada 2 projekta prekogranične suradnje

Koji su vaši dosadašnji EU projekti?

U sklopu našeg poslovanja odnosno razvoja primarne selekcije smo se okrenuli izvlačenju sredstva iz Eu fondova gdje smo radili dva projekta prekogranične suradnje. Prvi projekt je pod nazivom "Stvaranje društva bez otpada Hrvatska" između Hrvatske i Srbije gdje su nam partneri bili Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, Zeleni Osijek i partneri iz Sremske Mitrovice: Komunalno poduzeće iz Srijemske Mitrovice, Grad Srijemske Mitrovica,Ekološki klub grada Sremska Mitrovica i CEKOR.

Iz tog projekta je nabavljeno 1.300 žutih kanti i mini eko otoci postavljeni u gradu Osijeku i otvoren je Ekološko-edukativni centar na Jugu II koji je sastavni dio našeg reciklažnog dvorišta, a cilj je da djeca steknu osnovna znanja o zaštiti okoliša i prvi put vide kako kompostiranje i reciklaža izgledaju na licu mjesta. U drugom projektu prekogranične suradnje između Hrvatske i Mađarske pod nazivom REGION2SUSTAIN - "Stvaranje preduvjeta za održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području" nam je partner opet Regionalna razvojna agencija i Općina Beremend, a ona nam daje podršku prilikom pisanja projekata i same provedbe. Projekt se bazira na biootpadu i u sklopu njega su nabavljeni komposteri i posude za prikupljanje biootpada.

Želimo pojačati marketinški dio i više se okrenuti prema građanima kroz educiranje

Imate li u planu aplicirati neke nove projekte i kako se reklamirate?

S obzirom da smo vrlo zadovoljni suradnjama i aplicirali smo još dva nova projekta prekogranične suradnje i upravo smo postojeće partnere odabrali za suradnju. Redovito se reklamiramo na lokalnim medijima iako nam je želja pojačati taj marketinški dio i još više se krenuti prema građanima i upravo ih educirati i informirati o svemu što radimo. Dugoročni cilj nam je uložiti više sredstava u edukaciju i informiranje. Imamo u planu pilot projekt biootpada proširiti na cijelo područje grada Osijeka te završiti kompostanu i nabaviti sve potrebne strojeve.

Dosadašnji rezultati su znak visoke osviještenosti građana

Mislite li da su naši građani dovoljno educirani o ovim temama?

Uvijek se na edukaciji može raditi još, ali zasigurno su dosadašnji postignuti rezultati znak visoke osviještenosti građana. Kada smo krenuli sa odvojenim prikupljanjem bili smo pomalo skeptični i bojali smo se da će se u plavoj kanti naći sve osim papira, u žutoj kanti sve osim plastike. S ponosom možemo reći da je 99% isključivo otpad koji pripada tim posudama. Otok Krk i Čakovec su pozitivni primjeri primarne selekcije, a mi smo sada vrlo blizu njih, pa čak možda i u rangu s njima.


Fotoprilog


Tagovi

Primarna selekcija Cilj Biootpad Regionalna razvojna agencija Projekt Prekogranična suradnja


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.