Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje hrane
  • 18.11.2021. 18:00

Optužili Red Tractor za širenje dezinformacija o standardima hrane

Britanska organizacija "ocrnila" je novozelandske i australske poljoprivrednike. Udruga Beef and Lamb s Novog Zelanda ih optužila za širenje dezinformacija.

Foto: Depositphotos/AlenaKr
  • 72
  • 23
  • 0

Britanski sustav osiguranja hrane, Red Tractor, kojega je 2000. pokrenula Nacionalna unija farmera Engleske i Walesa optužen je za širenje dezinformacija o poljoprivrednim standardima u konkurentskim zemljama, piše Politico. Posebnu težinu na ovaj slučaj stavlja činjenica da je navedena organizacija usko povezana s tamošnjom vladom.

Oznaku čini crveni traktor, svojevrsna etiketa koja se pojavljuje na mnogim britanskim proizvodima te označuje one koji su proizvedeni po visokim standardima. Kritike stižu jer su pomoću ove oznake na pogrešan način predstavljeni podaci koji ukazuju da standardi dobrobiti životinja u Australiji i Novom Zelandu nisu u skladu s onima u Velikoj Britaniji.

Mnogi tvrde da su informacije koje je iznio Red Tractor prenapuhane i da su australske i novozelandske farmere krivo okarakterizirale. "Britanski potrošači vjeruju novozelandskim proizvodima i ne bismo se trebali baviti ovom vrstom gluposti", izjavio je Matt Klcoyne, direktor Inicijative za slobodnu trgovinu.

O čemu je riječ?

Ovu je raspravu izazvao grafički prikaz kojega su u Red Tractoru objavljivali na društvenim mrežama. Na njemu su usporedili standarde proizvodnje hrane u Velikoj Britaniji s navodnim standardima na Novom Zelandu.  

Tako je u ovom "vizualu" prikazano da je hormon rasta raktopamin legalan za upotrebu na Novom Zelandu, ali je zabranjen u Britaniji jer može naštetiti zdravlju životinja i ljudi. Isto tako je i s aktivnom tvari parakvat za suzbijanje korova. Usporedili su i korištenje anestezije prije uklanjanja rogova, vrijeme transporta stoke, dob prasadi kod kastracije i skraćivanja repova te nadzor kamerama u klaonicama. Također, ova je kampanja dijelila sličnu negativnu infografiku kada je Britanija sklopila nacrt sporazuma za trgovinu s Australijom u lipnju.

Na Novom Zelandu sve opovrgnuli

Udruga Beef and Lamb s Novog Zelanda tvrdi da je upotreba hormona rasta u svinja strogo kontrolirana od strane vlade i upotreba iznad ograničenja nije dopuštena, dok je sporni herbicid ograničen za korištenje samo u kriznim okolnostima. Prilikom uklanjanja rogova tamošnji farmeri moraju koristiti lijekove protiv bolova kod životinja svih dobnih skupina. Također osim anestetika mogu koristiti i analgetike.

Također tvrde da je vrlo rijetko da životinje ondje putuju duže od osam sati jer je država mala. Podsjetili su da postoji ograničenje transporta na 12 sati, dok telad u Velikoj Britaniji može putovati dulje od osam sati sve dok se poštuju propisi o hrani, vodi i odmoru, unatoč tvrdnjama Red Tractora.

Izjavili su i da je istina da njihov zakon ne traži nadzorne kamere u klaonicama, ali farmeri tvrde da ih koriste kao standard jer to kupci očekuju, dok veterinari redovno provode kontrole.


Tagovi

Red Tractor Velika Britanija Novi Zeland Australija Označavanje hrane Standardi hrane Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

23

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 56,5%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 30,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 4,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,7%

Pregled ankete

Pregled ankete